HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Innováció 2. kérdés

2012.11.05. 11:08 palfiildi

Az emberiség életminősége szempontjából milyen területen látna szívesen és tartana fontosnak innovációt (új terméket, szolgáltatást, eljárást, szervezeti megoldást)? Miért?


A hozzászólásokat 2012. november 9. (péntek) reggel 9-ig várjuk.
Kedves Hallgatók!

A kérdésre reagálva, a válaszolók többsége („varangyosbéka”, „Hajron”, „Lyongibert”, „Hurrican17”, „cidri14”, „Daniel0813”, „Kéky”) egyetértett abban, hogy az egészségügy területén van a legégetőbb szükség mind szervezeti, mind technológiai, mind pedig termék/szolgáltatás innovációra. Ezt a magyar egészségügyi rendszer korlátoltságával, a kezelésre váró várólistás betegek hosszú sorával, a vizsgálóeszközök és gyógymódok nyugat-európaihoz képest elmaradott voltával (kevés fejlett felszerelés, elavult gyógymódok), illetve a szolgáltatás (kezelés) rugalmatlanságával indokolták (hosszú sor a rendelőben, várólista ultrahangra, stb.) Valóban sokat lendítenének az egészségügyön az innovációk, már a jobb szervezés is, vagy egy az egészségügyi intézményeket elektronikusan összekapcsoló informatikai rendszer. Figyelembe kell persze venni, hogy az új gyógyszerek, orvosi berendezések innovációja nem Magyarországon történik, s ezek beszerzése nagyon drága. Ezen kívül a hozzászólók egy része a felsőoktatási rendszer megújítását tekintette kiemelkedő fontosságúnak, főként az oktatási módszerek újragondolását tartva szem előtt („mz etz”, „lyongibert”, „Kéky”). Többen írtak arról, hogy fontosabb lenne az elmélet helyett gyakorlatorientált, kis csoportokban történő képzési rendszer bevezetése. Páran felvetették („dulguun”, „lyongibert”) az energiaszektorbeli innovációk szükségességét (alternatív energiaforrások kiaknázása terénà ok: környezetvédelem) és mezőgazdasági újítások megvalósítását, de hogy milyen módon, arról kevés konkrét válasz született. „i01” a társadalmi rendszerben vinne végig egy radikális innovációs folyamatot, bár ő sem magyarázza meg világosan mire is gondol. Előzetesen talán azt vártam, hogy nagyobb hangsúly fog esni a környezetvédelmi innovációkra. A jövőben ezeknek, és a környezeti szempontoknak a kényelmi és szórakoztató termékek fejlesztésében is való figyelembe vétele nagyon meg kellene, hogy erősödjön, hisz a természet rombolása egyre nagyobb veszélyeket jelent. Lehet, hogy a jövőben az innováció fókusza ez lesz? Nem lenne rossz, mert akár a gazdasági, akár a természeti törvények figyelembe nem vétele egy idő után nagy pofont von maga után. A gazdaság visszavágását mi magyarok is néha már nagyon is megtapasztaltuk, a természetét még csak kezdjük érezni, de ha így folytatjuk, az igazán nagy pofonok még hátra vannak az emberiség számára.

 Kiss János egyetemi adjunktus, Vállalatgazdaságtan Intézet

10 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr984889919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varangyosbeka 2012.11.05. 20:05:37

A teljes emberiség életminősége szempontjából továbbra is úgy gondolom, hogy a legtöbb pénzt az egészségügy technológiai fejlesztésébe kéne pumpálni. A mai komolyabb berendezések eszméletlenül drágák, és működtetésük is hihetetlenül költséges (Erdélyben például kb.: 3 helyre tudják az embereket beutalni MR-re!!!). Persze nem csak Erdélyben uralkodnak ilyen állapotok, CT-berendezéssel még Magyarországon sem rendelkezik az összes megyeszékhely. Ezeket a berendezéseket kéne hatékonyabban és olcsóbban előállítani, valamint az energiafogyasztásukat kéne minimalizálni, akár jobb vezetők kifejlesztésével, akár jobb alkatrészekkel. Persze itt nem csak a CT-ről, vagy az MR-ről van szó. A kemoterápiás készülékek terén is szükséges lenne a gyors fejlesztés, mert egy kemoterápia brutálisan lerombolja egy ember szervezetét. Jó lenne olyan készülékeket kifejleszteni hasonló céllal, melyeket lelkiismeret furdalás nélkül tudnának az orvosok ajánlani. Magyarországon különösen fontos lenne a módszerbeli innováció is. Míg Ausztriában nem csillapítanak lázat, hanem a lázat kiváltó okot kezelik, addig Magyarországon tömegével pumpálják a lázcsillapítókat a betegekbe. Ez csak egy apró különbség volt az osztrák és a magyar egészségügyi ellátás között. Érdekes, hogy mekkora pénzek forognak a számítástechnikában, az emberek már nem is tudják követni, olyan gyorsasággal jelennek meg az újabb és újabb, mind többet tudó mobiltelefonok és notebookok. Ehhez képest, amire az embereknek tényleg szüksége lenne, amit nem csak az európai, kelet-ázsiai és amerikai országok tudnak élvezni, az a terület sokkal lassabban fejlődik.

Hajron 2012.11.06. 17:47:37

Az előző hozzászóló részben kifejtette a véleményemet, tehát az egészségügy az egyik legfontosabb innovációs terület lenne.

A másik pedig az eljárás: ugye az elmúlt években fokozottan hallhattunk arról, hogy fenntarthatóvá kell tenni a fogyasztói igényeinket, s ennek egyik kulcsa az eljárások innovációja.

Ez alatt arra gondolok, hogy alternatív energiaforrásokra kell szert tennünk, környezetkímélőbb módszerekkel kell végeznünk a gyártási folyamatokat.

mz etz 2012.11.08. 00:39:07

A fenntarthatóság érdekében végzett innovációt én is fontosnak tartom, ezen a téren mondhatni az innováció innovációjára van szükség. A gyártási folyamatok gazdaságossá és környezetkímélőbbé tétele manapság állandó tényezője a nagyobb vállalatoknak, ám a termelés iramához képest így is fejlesztésre szorul.

A magam részéről a hazai felsőoktatás innovációját is fontosnak tartom. Itt főleg porosz módszer fokozatos elhagyását kellene megoldani (ami főleg vidéken erősen tartja magát). A nyugat-európai és amerikai egyetemeteken ez a gyakorlat már alig van jelen, és az eredmények bizonyítják is a döntés helyességét. Jóval célravezetőbb a tapasztalatorientált, kis csoportokban való képzés, mind a tudást, mind a problémamegoldó készséget tekintve. Nehézség azonban ezzel kapcsolatban, hogy a jelenlegi módszer mélyen gyökerezik a hazai tudatban, a szemléletváltást nehéz elfogadtatni a közvéleménnyel. A legnagyobb probléma azonban az oktatók kis száma és a fizikai korlátok (kevés a terem a sok kis csoporthoz). Egy ilyen mértékű újítás jelentős befektetést igényelne, akár állami támogatással is. Manapság azonban (válság, mi más?) senki sem vág bele szívesen ilyen nagymértékű beruházásba, és az állam sem biztos hogy elsősorban erre költené most a pénzt.

lyongibert 2012.11.08. 17:59:23

Véleményem szerint az emberi életminőség javítása érdekében több területen innovációra lenne szükség. Beszélhetünk itt az egészségmegőrzés vagy gyógyítás céljából kifejlesztett termékek, szolgáltatások fejlesztéséről v. kifejlesztéséről. Nem szeretném részletezni, ugyanis az első hozzászólóhoz hasonlóan vélekedem. Annyit hozzá szeretnék tenni, hogy az alternatív gyógymódok, a különböző kultúrákból érkezett doktorok és gyógyítok terméke innovatív megoldás lehet, de nem biztos.
Térjünk át a másik nagy témára, a megújuló energiaforrások és környezetkímélő eszközök (pl. hibridautók, elektromos autók) topikjára. Ez emberiség életminőségének növelése szempontjából, a magasabb fogyasztói igénykielégítés miatt érdekes. A tisztább környezet, tisztább levegő miatt, kevesebb lesz az egészségügyi megbetegedés, a beteg. Ebből következik, sokféle baktérium el is tűnhet, mind a levegőből, mind az ételekből (pl. gyümölcs).
A közlekedés és szállítás esete közel áll az előzőekben említettekhez. Habár sokkal fontosabb lenne, ha pl. a taxik és buszok lennének környezettudatosak, mint a magánautók.
Az oktatásban is szükség lenne is szükség lenne innovációra, hogy azért a szolgáltatásért, amit a tanuló kap egy egyetemtől/főiskolától az annak az árával arányos legyen. Gondolok itt arra, hogy Magyarországon pl. az elmélet-alapú oktatás a "divat", míg Skandináviában már a gyakorlatorientált képzések a mérvadók. Az elmélet másodlagos.

hurrican17 2012.11.08. 21:49:21

Én is egyetértek az előttem lévőkkel, hogy az egészségügyben nagyon fontos lenne az innováció. Csak az az egy baj van, hogy ha ki is találnak valami új szert, vagy gépet, akármit, rengeteg pénzbe kerülne. De reméljük, hogy erre kitalálnak majd valamilyen támogatási formát.
A másik fontos terület szerintem a környezetvédelem. Ezen a területen sok helyen még semmit sem tettek, tehát rengeteg lehetőség van, csak ki kell őket használni.
És még a tömegközlekedés területén is lehetne újítani, bár ott ezek korlátozottak, hiszen sok utat a nagy forgalma miatt nem tudnak felújítani, nincs hely buszsávok kialakítására, de ahol lehet, ott reméljük minél hamarabb tudnak javítani.

cidri14 2012.11.08. 22:03:47

Véleményem szerint a teljes emberiséget érintő problémák az egészségügy és a közbiztonság.
Mint ahogy már azt az előttem szólok is említették, az egészségügyben lelassultak az innovációk, illetve az átlagember számára nem elérhető árúak a legújabb, nagyobb hatású készítmények. Sok kutatás folyik a gyógyszeriparban, már majdnem az emberklónozást is sikerült elérni, de a rák, a rengeteg emberéletet követelő betegség ellenszerét még mindig nem találták meg. Lehetséges, hogy soha nem is fogják, mert lehetetlen, de az is elképzelhető, hogy bizonyos csoportok érdekében áll a rengeteg pirula és terápia eladása egyetlen gyógyszer helyett.
A közbiztonság kérdése is aggasztó. Sok olyan terület van a világon, ahol a polgárok már meg sem próbálkoznak a rendőrség kihívásával, mert vagy több órába telne, vagy korrupció miatt nem is csinálnának semmit. A háborús övezetekben pedig sok civil esik áldozatul a harcoknak. Fejlettebb megfigyelő és segélyhívó rendszerek szükségesek ezen a területen, gondolok itt arra is, hogy úgy legyen kiépítve a hálózat, hogy ne kelljen addig várni az érkező jàrőrökre, amikor már túl késő. A fejlettebb térfigyelő rendszerek a bűnüldözésben is nagy segítséget jelentenének.

Daniel0813 2012.11.08. 22:05:03

Az én személyes véleményem szerint egyértelműen az egészségügy terén várnám az innovációt. Nem is akármilyet. Az orvostudomány egyre nagyobb dolgokra képes (lenne képes..), a baj csak az, hogy ez nem ilyen egyszerű, a gazdasági ereje (az egészségügynek) óriási a gyógyszeripar révén, így sajnálatos módon olyan mértékű szabályozások kötik a neves kutatók kezét, ami egyáltalán nem előnyös a fejlődés szempontjából. Nézzük csak azt a tényt, hogy a rák kezelésére kifejlesztett gyógyszerekből milyen bevétele származik a gyógyszergyártóknak.. Olyan mértékű, hogy eszük ágában nem lenne felfedni az esetleges lehetséges gyógymódot, mely milliók problémáját oldaná meg, hiszen valószínűleg az egyszeri költségből jóval kevesebb bevételük származna.
A legtöbb területen szintén ez a probléma; a nagy lehetőséget magukban rejtő alternatív gyógymódok a háttérbe szorulnak a gyógyszerek mellett. Ez pedig még hosszú évekig akadálya lesz a VALÓDI innovációnak, amire az orvostudomány (köztük sok tehetséges magyar orvos és kutató) képes lenne.
Szerintem sajnos a közeljövőben olyan innovációs folyamatok fognak végbe menni, amikre már egyáltalán nem lenne szükség, de a gazdaság szempontjából igen jövedelmező és így a felsőbb hatalmak akarata érvényesül, ami több területet is megrekeszt majd a jelenlegi helyzetében, míg a már ígyis "túlinnovált" szegmensek egyre több látens igényt próbálnak majd kielégíteni és ezzel egyre nagyobb profitra szert tenni.

i01 2012.11.08. 22:54:39

A szolgáltatások és a termékek innovációjában kivételesen nem találok problémát. Persze mint tudás- és egészségalapú társadalom, ezen a két területen alapvetően elvárjuk a fejlesztéseket, azonban globális viszonylatban jól áll az emberiség ezek kutatásában. Nem tökéletesen, de maga a fejlődési irány nem megvetendő.

Ezért én úgy vélem, hogy a társadalmi rendszerünkben kellene végigvinni egy radikális innovációs folyamatot. Hogy miért? A válasz egyszerű: jelenleg itt van a legnagyobb ellentmondásosság, amit tapasztalhatunk. Ebben az esetben pedig a a magasabb minőségű igénykielégítésnek egy olyan megoldást kellene takarnia, amely megszüntetné ezeknek a vitáknak a létjogosultságát. Félreértés ne essék: én nem arra gondolok, hogy meg kell változtatnunk a jelenlegi társadalmi berendezkedést, hanem racionális döntések útján kellene átgondolnunk a jelenlegi erőviszonyokhoz társuló jogokat is.

Példájának okáért a jelenkor Occupy-mozgalmai ugyan nagyon aggasztó képet festenek a jövőre tekintve, de jogosságukat lehetetlen lenne szimplán cáfolni. Mivel ebben az esetben már nem csak társadalmi, de gazdasági elvek is megjelennek, ezért érzem úgy, hogy valamilyen innovatív megoldási módszert szükségeltetik bevezetni.

dulguun 2012.11.09. 00:18:18

Számomra az megújuló energia termelés és az újra hasznosítási szektorokban látom az innovációt lényegesen fontosnak, mivel nap mint nap energiára van szükségünk. Ha ennek nem megfelelően fordítunk figyelmet, akkor a környezetünk romlásához és emberiség kihalásához vezethet. Mint például a nap és a szél energiát innovációs támogatás emberiségnek nagy előre lépés lenne. Másodlagosan támogatom a technológia innovációs folyamatát, ami minden iparágat fogja fejleszti tovább, mint terméket, szolgáltatást, eljárást és stb...Innováció alá vetendő az ország vezetése és a megoldó képessége.Tulajdonképen számomra minden területet alá vetném az innovációshoz, csak bizonyos mérséklettel különbözne az egyes területek.

Kéky 2012.11.09. 08:57:37

Véleményem szerint nagyon sok területen van szükség innovációra. Az egészségügy az egyik legfontosabb, azonban ezt nem fejteném ki, mert már az előttem szólók leírták.
Az élelmiszerek gyártása, készítése és termelése területén is nagy innovációra lenne szükség, ami sok egészségügyi problémát megoldana. Mi fiatalok is emlékezhetünk, hogy korábban mennyivel ízletesebbek voltak az élelmiszerek, amikben nem volt ennyi ízfokozó, cukor és mű dolog. Itt azonban van egy kis ellentmondás. Szerintem most is megtalálhatóak a jó minőségű "bio" élelmiszerek, viszont a fogyasztók nem igénylik a jó minőséget akkor, ha azt csak magasabb ár érdekében tudják elérni, ezért gyenge minőségű "élelmiszereket" fogyasztanak, majd pedig vagyonokat költenek gyógyszerre és különböző egészségügyi berendezésekre. Az is igaz, hogy 7 milliárd embert nem lehet ellátni akkor, ha csak bio termékeket termelnénk, hiszen az kevés lenne, mivel nagyobb területet igényel a termelésük, ami ma már nem áll rendelkezésünkre.

Az oktatásban is hatalmas szükség lenne fejlődésre, innovációra. Sajnos nálunk még mindig a lexikális tudást akarjuk fejleszteni, olyan módszerekkel, amik már régen elavultak, hiszen évtizedekkel ezelőtt is ugyanígy, ugyanezt tanították meg.
Nagyobb szükség lenne a kompetenciák fejlesztésére, arra, hogy azt tanuljuk meg, hogyan tudjuk hasznosítani azokat az "eredményeket" amiket már régóta ismer a társadalom, vagy a szakma. Sokkal több "open book" vizsgára lenne szükség, amivel megtanulnánk azt, hogy a rendelkezésünkre álló információkat hogyan tudjuk alkalmazni, nem pedig bemagolni, ami nagyon sok időt elvesz a tanulás során.
süti beállítások módosítása