HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Innováció 2. kérdés

2013.10.28. 11:25 palfiildi

Az emberiség életminősége szempontjából milyen területen látna szívesen és tartana fontosnak innovációt (új terméket, szolgáltatást, eljárást, szervezeti megoldást)? Miért?

A kérdésre reagálva mindenki az egészségügyet és a környezetvédelmet emelte ki, (sallniz szerint divat is zöldnek lenni), egyetértettek abban, hogy ezeken a területeken van a legégetőbb szükség mind szervezeti, mind technológiai, mind pedig termék/szolgáltatás innovációra. Ábel1995 és pápacity azt is kiemeli, hogy nincs az a terület, ahol nem lehetne fontos a fejlesztés, de azért e két terület fontosabb, mint például a Coca-cola fejlesztése. Az oktatást, az energiaszektort és a társadalmi innovációkat említette még meg nikiszabo és k.dori, finszter pedig az űripart, ahol még a magyarok is értek el sikereket.  drabron arra hívja fel a figyelmet, hogy az államnak a kevésbé jövedelmező területeken támogatnia kell az innovációt, kiko19 pedig arra a fontos tényre mutat rá, hogy a válságból való kilábaláshoz is hozzájárulhat az innováció.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr125602774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pápacity 2013.10.28. 23:21:23

Véleményem szerint nincs olyan szolgáltatás a világon, amin ne lehetne valamilyen szinten javítani, nincs olyan vállalati rendszer, amely ne működhetne olajozottabban és nincs olyan használati tárgy, amit ne lehetne praktikusabb elkészíteni vagy egy jobb termékkel helyettesíteni.
Persze egy hajcsatot vagy a Coca-Colát (mint italt) korán sem olyan fontos "innoválni" az emberiség életminősége szempontjából, mint mondjuk az egészségügyi segédeszközöket vagy a magas hozzáadott értékkel rendelkező információtároló termékeket.
A definíció szerint az innováció a fogyasztói igények új, magasabb szintű kielégítése. Azonban be kell látnunk, hogy mindig van feljebb. Az eszményi magas igénykielégítési szint elérhetetlen, ami talán nem is baj, hiszen ez azt jelenti, hogy innováció mindig is lesz.
Az innováció pedig jó dolog. Történelmi távlatban is megállapíthatjuk, hogy elősegíti a gazdaság fejlődését és fokozza a versenyhelyzetet.

sallaiz 2013.10.29. 00:28:11

Két területet emelnék ki: az egészségügyet és a környezetet (pontosabban környezetvédelmet). Ezek kapcsán elengedhetetlen az innováció, hiszen az folyamatos fejlődést biztosít,mivel az innováció nem egy véges folyamat, mindig van hova fejleszteni. (Gazdasági érdeke is van az innovációnak, mivel biztos pontot jelent a piacon, illetve garantálja a versenyt.)
Az egészségmegőrzés talán az életminőség fenntartásának legfontosabb tényezője. Az új gyógymódok, kutatások ezért fontosak. Ez egy kiaknázatlan terület, mindig van mit alakítani. Azonban léteznek olyan nézetek is, melyek szerint egyes betegségek például a rák ellenszerét már feltalálták, de mivel a jelenlegi kezelések jóval jövedelmezőbbek, ezért nem vezetik be az új gyógymódot. Ezért ez visszafogja a fejlődést. Így a gondolkodás módban is szükség lenne bizonyos innovációra ezen a területen, hogy a gazdasági érdeket háttérbe lehessen szorítani, mert az gyakran az életminőség romlásához vezethet. Tehát a létfontosságú dolgokat kellene előtérbe helyezni. Szerencsére az orvosi műszerek, műtéti eljárások egyre modernebbek, és ez "nagy üzlet" is, így gyorsan tud fejlődni.
A környezetvédelem fontossága az életminőség szempontjából pedig az utóbbi években alakult ki. A vállalatok például már igyekeznek ennek megfelelni. Ma már divat "zöld"-nek lenni. Új szolgáltatásokat, termékeket alkalmaznak, hogy környezettudatosak legyenek. De ez nem csak a vállalatokról, hanem általánosságban is elmondhatók. A környezetbarát technológiákat folyamatosan fejlesztik a napelemektől kezdve akár a környezettudatos esküvőig.
Az életminőség területén az innovációt gyakran gátolhatják a gazdasági érdekek, de talán már napjainkban egyre jobban sikerül leküzdeni ezt az akadályt, mert az emberek, vállalatok felismerik ezt a problémát.

nikiszabo 2013.10.29. 20:48:27

Úgy gondolom, hogy az innovációnak hatalmas szerepe van az emberiség életében és minden területen szükség van fejlesztésekre.
Ezek közül kiemelném a környezetvédelmi innovációkat és az egészségügy innovációját.
A természet rombolása egyre nagyobb veszélyeket tartogat az egész emberiség számára. Ez megfigyelhető a rengeteg természeti katasztrófából, amely a természetnek egyfajta válasza az emberiség pusztító életmódjára. Szerencsére napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre, a környezettudatosság kezd mindennapjaink részévé válni.
Egy hazai példa:
Magyarország két piacvezető sörgyára ( Dreher, Heineken) számos környezetvédelmi programot indít, gyártásukat környezetbarát módon próbáljak megvalósítani, így felelős vállalattá válni.
Az egészségügy is egy olyan terület, ahol mindig és folyamatosan szükség lenne innovációra, hiszen ezek hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy tovább élhessen az emberiség.
Nagyon fontos az egészséges életmódra való nevelés is és ezen területen is szükség van innovációra.
Emellett fontos még az oktatási, az energia szektor és a társadalmi innováció is.
Az innováció lehet a megoldás a gazdasági válságból való kilábalásra is, mert ez lehetőséget ad arra, hogy új munkahelyeket teremtsenek, gazdasági növekedés katalizátora és innováció nélkül a vállalatok "meghalnának". Az Európa 2020 stratégiában kiemelkedő szerepet kap az innováció, mint a fenntartható fejlődés motorja. Természetesen az innivációhoz és K+F- hez több forrás szükséges, de épp ezért a stratégiában azt javasolják, hogy megfelelően kell gazdálkodni az erőforrásokkal és jól kell csoportosítani őket.
Záró gondolatként pedig a hazai jövőbeli innovációs kezdeményezéseket említeném meg (2014: Innováció az egészséges életmód és az aktív időskor szolgálatában; Nyersanyagok; A jövő élelmiszerei ill. 2018: Magas hozzáadott értékkel bíró gyártás; Városi mobilitás; Intelligens és biztonságos társadalmak). Úgy gondolom, hogy a kezdeményezés már egy lépcsőfok annak érdekében, hogy a fejlődés útjára léphessünk és reményeim szerint ezek a jövőben meg is valósulnak majd.

finszter 2013.10.30. 14:39:40

Az ember egy állandó szükséglet állapotban levő lény és mindig többet jobban akar. Az innovációban a jobb pontosabban az új áll a középpontban (lehetnek egyes estekben régebbi termékek is innovációk, ha fogyasztói igényeket jobban (magasabb szinten) elégítik ki.
Ha gazdasági válság van akkor a fejlesztésekre költött összeg jelentősen visszaeshet, de az közel sem biztos, hogy minden területen általában is igaz.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/tudkut/tudkut08.pdf

Ha veszélybe kerül a közalkalmazottak bérének kifizetése, hitelek törlesztése.. akkor az állam csökkenti a K+F-re fordított összeget.
A vállalkozások azonban átvehetik a hiányt.

Az autóiparban ahol óriási verseny van ez lehet a kulcs a fennmaradáshoz. Ha nem fejlesztenek elég gyorsan és nem tudnak valami újat mutatni könnyen csődbe mehetnek v. felvásárolhatják őket.

Az innovációs fejlesztések kutatási központokban zajlanak, az egyetemeknek kiemelt szerepe van. Gondoljunk itt pl. az egézségügyi fejlesztésekre - Semmelweis Egyetem ahol egy időben sok kutatás folyik.
semmelweis-egyetem.hu/kutatas/egyetemi-kutatohelyek/
Ez az emberek életminőségét kiemelten javíthatja (habár a fejlesztés sok időbe kerül míg eljut a piacra)

űripar
2012-ben BME-en készített masat-1 magyar műholdat pályára állították (ez volt az 1. magyar műhold). Kevés mennyiséget állítanak elő az űriparban, de az igen gondos tervezést és gyártást, tudást igényel.
-Mo-n mindenképpen nagy jövője van

A környezetvédelmi innovációk nagy költséggel járhatnak, de sokat javíthat az emberek életminőségén. Gondoljunk itt pl. a szénerőművek korszerüsítésére. A változás szinte azonnali lehet. Pl. a szmogban úszó nagyváros esetében,

Ábel1995 2013.10.30. 22:11:42

Teljesen egyetértek “pápacity” hozzászólásával: Véleményem szerint nincs olyan szolgáltatás a világon, amin ne lehetne valamilyen szinten javítani, nincs olyan vállalati rendszer, amely ne működhetne olajozottabban és nincs olyan használati tárgy, amit ne lehetne praktikusabb elkészíteni vagy egy jobb termékkel helyettesíteni.
De véleményem szerint egy terület az innováció terén igencsak mostohagyermek: a környezetvédelemre gondolok. Az élet bármely területén végrehajtott innováció csak akkor válhat teljessé, ha a környezeti szempontokat is figyelembe veszik végrehajtásuk során.
Egy másik tantárgyunk olvasásra ajánlott cikkében feszegették azon kérdést, hogy a gazdasági válságból való kilábalásnak mi lesz az útja, vagyis melyek lehetnek azok az iparágak, amelyek fejlesztése véget vethetne a gazdaság lejtmenetének? Úgy gondolom, hogy az egyik ilyen ágazat a környezetvédelem. Az ezen a területen bevezethető és bevezetendő innovációk egyrészt húzóágazattá is tehetnék a környezetvédelmet, másrészt ez az a terület, amellyel komolyan foglalkozni kell globális és helyi szinten is, mert a problémák szőnyeg alá söprése nem oldja meg az égető környezeti gondokat.
És maguk a környezetvédelmi innovációk a gazdaság minden területét átszövik, az egész világ környezeti problémájának megoldását jelenthetik, vagyis az ezen ágazatba fektetett pénz biztosan megtérülne a jövőben.

drabron 2013.10.30. 23:11:10

Minden vállalatnak törekedni kell az innovációra a fennmaradása érdekében. A hatékonyabb vállalatszervezés, az új technológiák beépítése az értékteremtési folyamatba vagy az új technológiák létrehozása nagyban növelheti egy vállalat versenyképességét. Az innováció súlya természetesen eltérő a különböző iparágakban. Az IT szektorban a vállalatok túlélésének záloga, hogy minden évben egyre hatékonyabb terméket dobjanak a piacra, ezért ebben a szektorban a vállalatok a bevételük nagy hányadát K+F-re fordítják. Egy szektorban természetesen természetesen változhat,hogy milyen típusú innovációra van igény. Pl. az autóiparban 1973-ig nem volt cél, hogy az autók fogyasztása alacsony legyen, ám az olajárrobbanás és a fenntartható fejlődés alapvetően felülírta ezt. Az évtizedünkben zajló erős innovációs verseny alapvetően rendezheti át a autópiacot. Ha a belsőégésű motoroknál kevesebbet fogyasztó elektromos és hidrogén meghajtású autók versenyképessé tudnak válni, akkor könnyen bajba kerülhetnek az ebben nem fejlesztő autógyártók.
A környezetvédelem fontosságát sok egyén, sok nemzet és sok vállalat felismerte. Ezek a szereplők új, környezettudatos "életmódjukkal" egymást is serkentik. Egy kizöldülő vállalat alkalmazottjait jobban fogják érdekelni a környezetvédelmi kérdések -> A több környezettudatos ember több vállalatot serkent "kizöldülésre". A több zöldülő vállalat még több alkalmazottat érinthet meg... A "zöld innováció" így folyamatosan terjed. Az állam pedig feladatát teljesíti, képviseli az egyének közös akaratát. Pl. Németországban társadalmi közmegegyezés van a megújuló energiaforrásokra való átállásban -> az állam drágábban felvásárolja a megújuló energiaforrásból származó energiát. Így a még nem versenyképes megújuló energiaforrások száma folyamatosan bővül, a gyártókat ez komoly bevételhez juttatja. A bevételből innovációra költhetnek, ami 10-20 év múlva elvezethet oda, hogy a megújulók versenyképesek legyenek.
Továbbá véleményem szerint, az államnak alapvető feladata van az alapkutatások támogatásában és ritka, egyedi innovációt igénylő problémák kezelésében.
1. alapkutatás: A legdrágább alapkutatás egyik vállalat által sem finanszírozható, ezeknek az állam, vagy államok feladatának kell lenni (olyanok, mint az infrastruktúra beruházások, ezek is csak állami szinten kivitelezhetők). Jó példa erre a Nagy Hadronütköztető (LHC). a beruházás a világ fejlett részének összefogása nélkül soha sem jöhetett volna létre. Az alapkutatás eredményei viszont 20-30 év múlva beépülhetnek a termelésbe, s hatékonyabbá tehetik a gazdaságunkat. Hasonló példa a fúziós atomreaktorok kérdése. Ezt a fejlett régiók közül az EU tartja kiemelten fontosnak. Cél, hogy az évszázad második felére megjelenhessenek a hatékony fúziós atomreaktorok. Ha az alapkutatás sikerrel jár, az egy csapásra fogja megoldani a világ energiaproblémáját. Ezek a gigaberuházások csak állami szinten (vagy több állam szintjén) megoldhatók.
2. egyedi innovációt igénylő problémák: Sok betegség csak kevés embert érint. Emiatt itt a vállalatoknak nem éri meg kutatni, ezért az itteni kutatásban erősíteni kell az állami kutatóintézetek részvételét. Továbbá nagyon károsnak tartom, hogy több pénzt költenek el ma a kopaszodás elleni orvosság felkutatására, mint a malária elleni védőoltás megtalálására (a maláriával fertőzött legtöbbször szegény afrikai, gazdag kopasz viszont rengeteg van -> ez a kapitalizmus egyik hibája, amit valahogy kezelni kell)
Viszont a vállalat is benyomulhat olyan területre, ahol korábban csak az állam innovált. Jó példa erre az űripar, ahol ma már inkább a magánvállalatok (SpaceX, Orbital Sciences) kapnak megrendeléseket. A NASA tehát kiszervezi tevékenysége egy részét, ha a magánvállalkozások alacsonyabb árat kérnek, mint amennyiért a NASA el tudná látni ezt a tevékenységet. A Virgin Galactic pedig ma már az űrturistákat próbálja magához édesgetni. Korábban fel sem merülhetett, hogy az államokon kívül más be tegye az űriőarba a lábát.
Összességében elmondható hogy a verseny kikényszeríti az innovációt, de nagyon fontos hogy az állam a kevésbé jövedelmező vagy túl nagy befektetést igénylő területeken ínnovatőrként lépjen fel. Az innovációk által ugyanis hatékonyabbá válik a gazdaság, nő a termelékenység, bővül a GDP.

kiko19 2013.10.31. 20:17:36

Szerintem is szinte minden területen és folyamatosan igény lenne az innovációra. Emberi természetből , gazdasági szükségességből is adódik, hogy jobban akarunk teljesíteni és fejleszteni akarunk.Versenyképesek akarunk maradni. Az innováció az egész gazdaság mozgatórugója, katalizátora. Az innováció során a fogyasztói igények új magasabb szinten való kielégítéséből következik, tehát egyfajta pozitív minőségi változásról van szó. Ez mind a vállalat mind a fogyasztó számára hasznos, kedvező. Segít a gazdasági válságokból kilábalni.
Számos területet lehetne kiemelni , de a legfontosabb az emberiség életminősége szempontjából az egészségügy , a környezettudatosság(környezetvédelem) és a minden korosztályt átívelő hasznos szabadidő töltés.
Kezdjük az egészségüggyel: Mint azt már az előttem hozzászólók is említették, itt is folyamatosan van igény a fejlődésre. Napjainkban is vannak még gyógyíthatatlan betegségek (pl.:AIDS, Leukémia) és természetes az igény a gyógymódok megtalálására. Persze ez egy hosszú és költséges folyamat, azonban elengedhetetlen. Ugyanúgy a kórházak technikai felszereltségén, modernizálásán és a pl.: a fiatal orvosok munkába állásán is van még mit javítani. Az innováció ebben az esetben is mind a két fél számára hasznos, hiszen a gyógymódra, kezelésre szoruló beteg örül, ha jó ellátást kap annak meg még jobban , ha meg is tudják gyógyítani. Ugyanakkor a kórházi alkalmazottaknak is jó, ha korszerű gépekkel, pontosabban megtudják állapítani a betegséget és ha mindezt egy jól felszerelt minden szempontból alkalmas, élhető körülmény között tehetik. (Biztonságba nem aggódva megélhetésükért)
De nem kell a kórházig mennünk. Fontos lenne, (bár ez irányban egész jól haladunk) hogy a mindennapok rutinjává váljon a mozgás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel stb. Jó lenne ha több sportközpont épülne, vagy a városokat sportbaráttá tennék. A zöld övezetekben kialakított mozgáslehetőség előbb-utóbb több embert csábítanának el egy kis mozgásra. Ráadásul, ha például a biciklis utak fejlesztésére gondolunk az nem csak egészségügyi szempontból ,hanem környezetünk számára is jó döntésnek bizonyulna. ( Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi években ezen a területen is sok fejlesztés ment végbe, de ugye mindig lehet többet, jobbat :) )
A környezettudatosság és környezetünkre való óda figyelés napjainkban egyre több emberben és vállalatban tudatosul. Számos vállalat ma már a fenntarthatóságnak megfelelően működik. Ez szerencsés ,de még mindig szinte minden korosztályban van szükség a környezettudatosságra nevelő oktatásra. Környezetünk is folyamatosan próbálja meg felhívni a figyelmet Földünk eltartóképességének végességére. A technológiai fejlődés hozzájárulna az energiatakarékosság, a nem megújuló erőforrásaink kíméléséhez.
Szerintem tehát ezen a két területen lehet a legbefolyásosabb az innováció, hiszen ha ezeken a területeken még több fejlesztés menne végbe nagyban javulna az emberiség életminősége.

k.dori 2013.11.01. 08:47:07

Az innovációra minden területen szükség van, hiszen mindennél ki lehet fejleszteni jobbat, ez egy véget nem érő sorozat. Szerintem a legtöbb területen lévő innovációnak is az alapja a technológia, ennek segítségével lehet a többi területe fejlődésre szert tenni, így elsőként ezt említeném meg. Szerencsére ez az egyik amúgy is leggyorsabban fejlődő terület.
Fontos az egészségügy innovációja. Itt is szerintem minél fejlettebb a technológia, annál eredményesebb kutatásokat végezhetnek a tudósok és fejleszthetnek ki, eddig még akár gyógyíthatatlannak ítélt betegségekre is ellenszert (rák, AIDS). Ez a legfontosabb terület szerintem, hiszen ez tartozik legközvetlenebbül a jóléthez.
Másik fontos terület lehet a környezetvédelem, amire szerencsére manapság egyre nagyobb figyelem terelődik. Szerintem jelenleg még nincs akkora hatása az emberekre, hogy kellő figyelmet fordítsanak a védelmére, de az innováció segítségével ez is megoldható lehet. Itt felhívnám a figyelmet a felelős vállalatokra is, akik nagy erőfeszítéseket tesznek ennek érdekében.
Ezeken kívül még rengeteg terület van, ahol fontos az innováció szerepe (oktatás, közlekedés stb), de ezt a kettőt tartom a legfontosabbnak.

nn094 2013.11.01. 11:11:01

Szerintem nem kérdéses, hogy az élet mely területén látnánk szívesen innovációt. A gazdasági, társadalmi, kultúrális életben, elengedhetetlen az megújulás.
A kapitalizmus fő motorja az állandó verseny, s ennek egyik eszköze, az innováció. Enélkül nem élvezhetnénk a túlkínálat nyújtotta előnyöket - pl: "végtelen" választási alternatíva.

Elvárjuk (fel is háborodnánk, ha nem így lenne), hogy minden hónapban új mobiltelefont, tablet-et dobjanak a gyártók a piacra, hogy a kedvenc üdítőmárkánk időről-időre új ízekkel rukkoljon elő, hogy a ruha- és cipődivat minden szezonban megújuljon.

Ugyanez figyelhető meg az egészségügyi ellátás, oktatás, tömegközlekedés, energiaszolgáltatás területén is. Szeretnénk, ha a legkorszerűbb gépek állnának rendelkezésre minden intézményben, területen. S nem is csak nekünk származik előnyünk abból, ha a legmodernebb gépeken tanulhatunk az iskolában, vagy a legkomfortosabb autóbusszal utazhatunk.

Vegyük például a gyógyszeripart. Egy gyógyszergyártó cég folyamatosan végez kutatásokat, technológia fejlesztéseket, vezet be új szabadalmakat. Teszi ezt azért, hogy minél nagyobb profitra tegyen szert. De azzal, hogy forgalomba hoznak egy új gyógyszert, mely fogyasztásával a betegnek nem kell táppénzre mennie, elviselhetőbbé válnak a megfázás tünetei, el tudja látni munkáját. Ezzel egyrészt, elégedetté teszik a fogyasztót, mert nem esik el jövedelme egy részétől. Elégedett lesz a munkaadója is, mert a termelésben nem lesz fennakadás. S mivel a gyógyszerfogyasztó jövedelme nem csökken betegsége következtében, nem fog kevesebb pénzt költeni fogyasztásra, tehát a kereslete sem csökken.
Ugyanígy a hozzá hasonló több ezer ember kereslete sem fog csökkenni, végeredményben az összevont kereslet is változatlan.

Öszzefoglalva, minden ágazatban, szektorban elengedhetetlennek tartom az innovációt.

Detti_21 2013.11.01. 12:13:25

Tudom, hogy elkéstem a kommentteléssel, de éppen most láttam egy videót, ami arra ösztönzött, hogy mégis hozzászóljak a témához, bár nem feltétlenül a feltett kérdésre válaszolva.
Az előttem szólók részletesen leírták mely területeken látnának szívesen innovációkat és miért, többen kiemelték azt,hogy olyan innovációs tevékenységek is szükségesek, amelyek a természet, a környezet védelméhez is hozzájárulnak.

A videók:

www.youtube.com/watch?v=oDAw7vW7H0c
www.youtube.com/watch?v=BaPf4ZIbDVM

Jellemzői: Új termék, differenciális , technológia vezérelt innováció
Open platform= nyitott innováció

Végig lehet rajta követni az innovációs folyamatot:
Felismerés: Gyorsan avuló technológia miatti igény, hogy lecseréljük a telefonunkat stb. újabbra, ez viszont rengeteg hulladékot is termel
Koncepciókialakítás: A phone worth keeping
Problémamegoldás: Támogatók szerzése a social media segítségével
Megoldás : Telefon cserélhető elemekkel
Fejlesztés: partner Motorola, később további cégek, startupok és fejlesztők

Ezt az új terméket szívesen látnám, mivel egyszerre biztosítja az elektronikus készülékekből származó hulladékok csökkentését és kielégít egy olyan fogyasztói igényt, mint a telefon személyre szabása, ami eddig csak látens igény volt, de most felszínre került.
süti beállítások módosítása