HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Pénzügy 2. kérdés

2013.11.25. 13:14 palfiildi

Sokat lehet hallani a lakosság eladósodottságáról, különösen a deviza-alapú hitelekről. Egyéni hitelfelvevőként milyen szempontokat mérlegelne annak eldöntésére, hogy igénybe vegyen-e hitelt, milyen összegűt és milyen típusút?  Inspirációként:

Kedves Blogolók!

Örömmel olvastam a megfontoltságot tükröző véleményeiket és elemzéseiket. Többen javasolták azt, hogy először inkább spóroljunk, vagy mástól kérjünk kölcsön. A kérdést én is több részre bontanám. Az első kérdés, hogy egyáltalán igénybe akarunk-e venni valamilyen külső finanszírozási forrást. Ezt annak tükrében lehet csak megítélni, hogy mire kívánjuk a külső forrást felhasználni. Ezért is tetszettek azok a véleményeik, melyben kifejtették, hogy „luxus, felesleges” fogyasztásra nem vennének fel hitelt. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a vásárlást érdemes előrehozni. Az egy további kérdés, hogy mit tekintünk luxus fogyasztásnak. Nem mindegy, hogy miért akarunk egy új mobiltelefont, saját magunk miatt, vagy pedig üzleti partnereink megítélése szempontjából nélkülözhetetlen. Ez utóbbi esetet befektetésnek is tekinthetjük.

A következő kérdés, hogy banktól vegyenek fel-e hitelt vagy családon illetve baráti társaságon belül oldják meg a finanszírozási problémájukat. A banki hitelfelvétel hátrányait nagyon jól látják. Ugyanakkor ne feledkezzenek el arról, hogy a családon belüli „hitelezésnek” is vannak árnyoldalai. Gondoljanak bele a másik oldalba is! Ha testvérüket, vagy barátjukat segítik ki egy nagyobb pénzösszeggel és szembesülnek azzal, hogy ő a kölcsönbe kapott pénzt nem nélkülözhetetlen javakra, illetve nem értékteremtő módon fekteti be, mit fognak csinálni. Hogyan fog alakulni a kapcsolatuk, ha a visszafizetés késik, bizonytalan és közben önöknek is szüksége lenne arra a pénzre.

A hitelfelvétellel kapcsolatos mérlegelési szempontjaik nagyon jók voltak. Jó lenne, ha Magyarországon mindenki ilyen tudatosan gondolkodna, mint önök.

 Kazainé Ónodi Annamária

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr145655135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikiszabo 2013.11.25. 19:56:16

A hitel felvétele előtt mindenképp információt gyűjtenék különböző bankoktól és a számomra legkedvezőbb ajánlatot választanám, ha feltétlenül szükséges lenne ( az utóbbi időszak devizahiteleivel kapcsolatos eseményekre hivatkozva érdemes elkerülni a hitelfelvételt).
Figyelembe kell venni egy hitelfelvétel előtt:
-mennyi a jövedelmem
-valóban szükséges-e a hitel
-mennyire sürgős a hitel felvétele
-milyen jövőbeni kockázatokkal lehet kalkulálni
-milyen futamidővel kalkuláljunk
-devizahitel esetén az árfolyam ingadozását
-kamat, THM, visszafizetendő teljes összeg
Számomra fontos tényező, hogy tényleg csak akkor és annyi hitelt vegyünk fel, amennyire valóban szükségünk van, pl.: lakásvásárlásra, és amit biztosan tudunk havi részletekben törleszteni.
Ha én hitelt vennék fel, nagyon körültekintően járnék el, mindenképpen előnyben részesíteném a forint alapú hitelt és kizárólag lakásvásárlási céllal.

drabron 2013.11.26. 14:49:05

Hitelfelvétel előtt érdemes számos szempontot mérlegelni. Véleményem szerint a leglényegesebbek:
- Szükségünk van e egyáltalán a hitelre. Mérlegelni kell, hogy az adott mennyiségű pénzt más forrásból be tudjuk e szerezni (pl.: fizetési előleg kérése; szülőktől, barátoktól pénz kérése; vagy ha nem sürgős kis takarékoskodás, s csak utána vásárolunk már saját pénzből).
Személy szerint nem ajánlanám senkinek, hogy hitelből vegyen kisebb értékű (pár százezer forintos) elektronikai vagy háztartási készüléket. Véleményem szerint a kisebb jövedelműek adósságspirálja sokszor innen indul ki. Továbbá én a hitelkártyát sem preferálom, bár itt kisebb az esélye az adósságspirál kialakulásának, mert a kártya tulajdonos legtöbbször magasabb jövedelmű.
Ha kimerítettünk minden lehetőséget, akkor a hitelfelvételkor kell számos dologra odafigyelni.
- a hitel futamideje, kamata, THM.. Fontos, hogy pontosan tisztában legyünk melyik hónapban pontosan mennyit kell majd fizetnünk. Érdemes kiszámolni, hogy a havi jövedelmünk hány százaléka fog majd elmenni hitelre. Ha ez túl magas, újra át kell gondolnunk, hogy tényleg érdemes e belevágnunk.
- A devizahitelnél sajnos nem lehet előre kiszámolni a törlesztőrészletet, így én ezt a hitelfelvételi konstrukciót csak a gazdagabb embereknek ajánlanám. Ennek oka, hogy ha komolyabban megemelkedik a kamat, a hitelfelvevő nagy valószínűséggel magas jövedelme miatt nem kerül komolyabb bajba.

finszter 2013.11.26. 15:19:24

Először is igen fontos, hogy mire vesszük fel a hitelt. Nem tartom jónak, ha élvezeti cikkeket vásárolunk belőle (pl. 3d tv). Ha ezeket a cikkeket nem tudjuk megvásárolni, akkor inkább a spórolást tartom jó dolognak. Az áruhitel egyébként is elég magas kamatú.
Olyan javakra nem szabadna hitelt felvenni, amelyek nem létszükségletek.

Egy olyan magas és kiemelten fontos dolognál, mint a lakásvásárlás sokan vesznek fel hitelt.
Mindig a jövedelemhez kell igazodnia a felvett kölcsönnek. Ha a háztartásban legalább 2- en dolgoznak, akkor biztosabb a megélhetés. 70-80e Ft/hó már igen jelentős összeg lehet és ha pl. az egyik szülő elveszti az állását, akkor igen nagy teher lehet. (mennyire biztos az állás?)

A futamidő és a THM (Teljes Hitelmutató) is igen fontos eszköz, de figyelni kell a felmerülő egyéb költségekre is!
Érdemes kikalkulálni, hogy a lakásköltségek, élelmiszer stb. után mennyi megtakarításunk marad és ez alapján mekkora törlesztőrészletet tudunk elviselni.
felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/alkalmazasok/hksz

El kell dönteni azt is, hogy milyen fajta hitelt veszünk fel ( jelzáloghitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel ..)

pápacity 2013.11.27. 19:57:15

Egyet értek az előttem szólókkal!

Sajnos - a fentebb író diáktársaimmal szemben - a magyar társadalomnak egy jelentős része nem tudja vagy nem akarja mérlegelni a saját hitelfelvételének kockázatát.

Most, a Karácson közeledtével, már előre dörzsölik a markukat az áruhitelt nyújtó szolgáltatók. Az emberek ilyenkor még óvatlanabbak, még felelőtlenebbek.

Biztos vagyok abban, hogy idén is rengeteg meggondolatlan döntés fog születni, sokszor olyan emberek részéről, akik tisztában vannak kilátástalan anyagi helyzetükkel.

Sajnos a legtöbb ember a hitelfelvétel mérlegelésekor a "külső elvárásokat" is figyelembe veszi!

kiko19 2013.11.27. 22:47:14

Szerintem is szerencsésebb ha elsőként megpróbáljuk önerőből elő teremteni a szükséges pénzt. Illetve átgondoljuk valóban létfontosságú-e a kiadás, ha igen és nem elég a spórolás még mindig fordulhatunk rokonokhoz, barátokhoz, akik nagy valószínűséggel nem számolnak fel nekünk kamatot :P ráadásul ha késünk a kifizetéssel akkor sem viszik el fejünk fölül a házat. Nem szabad elfelejteni, hogy a bank nem megértő és nem jótékonysági intézmény. Ha akarnának, akkor se éreznének együtt és a megértés is távol áll tőlük.
Hitel felvételnél mindenképpen át kell gondolnunk, mennyivel növeli meg a havi kiadásainkat a törlesztőrészlet , mennyi időre vesszük fel a hitel és hány százalékos kamattal kell számolnunk, milyen alappal (forint, svájci frank stb :P ) Érdemes végig járni néhány bankot, hiszen a tájékozódás ebben az esetben kiemelt fontossággal bír. Szerintem az is elég elrettentő, ha kiszámoljuk , hogy összességében mennyit kell visszafizetnünk a banknak. Ez az esetek túlnyomó részében dupla annyi, mint amire szükségünk lenne. Ilyenkor a legtöbb ember akinek tényleg nem olyan fontos h azonnal megkapja a pénzt átgondolja és visszalép.
Tőlem személy szerint mérföldekre áll a hitelfelvétel.Ebben csak megerősített az a tény , hogy a magyar társadalom több, mint fele küzd valamilyen mértékű adósság törlesztéssel! Szval inkább meghúzom azt a bizonyos nadrágszíjat!!! ;D

Dori94 2013.11.27. 22:48:42

Úgy vélem, hitelfelvétel előtt nagyon sok szempontot figyelembe kell venni!
Először is fontos mérlegelni, hogy valóban szükségem van-e a pénzfelvételre, és az adott dologra, amit szeretnék vásárolni. Egyetértek a többiekkel abban, hogy én se venném fel a hitelt például egy új LCD TV megvásárlása miatt.
Ha nem túl nagy összeget szeretnék felvenni, akkor esetleg megkérdezném rokonaimtól, hogy tudnak-e kölcsönadni valamennyit, nem folyamodnék egyből a hitel felvételéhez.
Másodsorban azt is meg kéne néznem, hogy van-e biztos állásom, illetve képes leszek-e a havi törlesztőrészletek kifizetésére.
Ha mérlegeltem a dolgokat, és úgy döntöttem, valóban szükségem van a hitelre, akkor megnézném több banknál, hogy melyiknél érdemes hitelt felvenni, hol a legkedvezőbb a kamat, mennyi a törlesztőrészlet, illetve-hogy fix-e, és úgy dönteném el, melyiket választom.

Dorina1994 2013.11.28. 18:48:10

Én is maximálisan egyet értek az előttem szólókkal, nagyon sokan vettek fel hazánkban felelőtlenül hiteleket, mert könnyű volt hozzájutni, talán a könnyű pénzszerzés lehetősége miatt nem mérlegelték megfelelően a döntésük következményeit, véleményem szerint sok hitelfelvevő át sem látta azokat, vannak olyan élethelyzetek amikre egyébként is nehéz felkészülni és 20évre előre gondolkodni, például munka elvesztése, válás, betegség) tehát nem szívesen vennék fel például áruhitelt vagy személyi hitelt, a többiekkel egyetértek abban is hogy a lakáshitellel kicsit más a helyzet, mert ha albérletben lakunk akkor is ki kell fizetnünk havi 50-100ezer forintot és hiába fizetjük nem lesz a miénk az ingatlan, tehát ha megvan az önerőnk, akkor lakáshitelt érdemes felvenni, de csak alaposan átgondolva,hogy mennyi pénzt tudunk havonta a törlesztésre fordítani, körültekintően választani a hitelintézmények között, lakásvásárlásra például lehetőségünk van állami támogatást is igényelni, amit érdemes kihasználnunk, saját otthon megteremtése érdekében.

Detti_21 2013.11.28. 21:14:30

Az első kérdés mindenképp ez:
Milyen célra szeretném felvenni?
pl. lakásvásárlás esetén indokolt a hitelfelvétel, fogyasztási "luxus"cikkek vásárlásánál szerintem sem.

A következőket vizsgálnám:
-Jövedelmem mekkora részét kellene fordítanom a hitel törlesztő részletének megfizetésére?
-Korábbi adósságaim ezt hogyan befolyásolják?
-"Megéri"-e, hogy felkerülök a BAR/KHR listára miatta?
-Mennyi idő alatt tudom visszafizetni ?
-Milyen esetleges kockázatokkal kell számolnom?

A számításokhoz igénybe venném a hitel kalkulátorokat, tájékozódnék a feltételekről, ezek után választanám ki a hitel típusát.

nagykarina 2013.11.28. 21:26:28

Egyet értek az eddig leírtakkal. A lakosság nagymértékű eladósodottságának okaként azért megemlíteném a bankok korábbi felelőtlen hitelezési technikáját is. Az egyes hitelek, hiteltípusok "reklámozásakor" jellemzően nem hívták fel a figyemet például arra, hogy az elsőre kedvezőnek tűnő devizehitelek felvétele milyen kockázatokkal jár (pl. árfolyamkockázat), hanem csak az előnyöket hangsúlyozták.
Véleményem szerint mindenképpen csak akkor szabad bármilyen hitelt felvenni, ha: elengedhetetlenül szükséges, ha biztos jövedelemforrás birtokában vagyunk (biztosnak tűnő munkahelyünk van), ha a havi bevételeink a meglévő kiadásaink (rezsi, megélhetés) mellett fedezni fogják a törlesztő részleteket. A hitel kiválasztásánál célszerűbb a forinthitelt preferálni (nincs árfolyamkockázat), el kell dönteni, hogy melyik banknál és milyen típusú hitelt veszünk fel (az interneten több olyan oldal van, amelyik a segítségünkre lehet a legjobb kondíciójú hitel kiválasztásában, pl. bankracio.hu, hitelkalkulator.hu, stb.), milyen futamidőt választunk (5 vagy 25 évre akarunk eladósodni). Ha rövid a futamidő, akkor magasabb a havi törlesztő részlet, ha hosszú a futamidő, akkor összességében jóval többet kell visszafizetni mint amennyit felvettünk. Ha már mindenképpen kell az a hitel, mérlegelni kell, hogy a szabadfelhasználású hitelek kamata (és a THM) sokkal magasabb (hiszen a banknak nincs biztosítéka arra, hogy visszakapja a pénzét) mint a jelzáloghiteleké (itt azonban mi járhatunk rosszul, ha nem tudjuk törleszteni a hitelt, mert a végén nem lesz hol laknunk). El kell dönteni, hogy fix vagy változó (piaci) kamatozású hitelt válasszunk. A fix kamatozású hitelnél a kamat a futamidő végéig, vagy bizonyos részéig (pl. 5 év) nem változik, így a kamatok (pl. jegybanki alapkamat) emelkedése nem érinti a törlesztőrészletünket, de a kamatok csökkenésével sem csökken a hitelünk kamata. A változó kamatozású hitelnek pont az a lényege, hogy a kamatok változásával hitelünk kamata is nőhet vagy csökkenhet. Azt azonban nehéz előre megjósolni, hogy 5 vagy 10 éven belül hogyan fognak változni a kamatok. A hitelfelvételnél érdemes azt is figyelembe venni, hogy a bank engedi-e a halasztott hiteltörlesztést, ha valamilyen nem várt esemény miatt átmenetileg nem tudunk fizetni. Ha a kiszámított havi részletnél tudunk többet fizetni, akkor érdemes lehet törlesztési biztosítást kötni, így a biztosító fizet helyettünk, ha mi nem tudunk (haláleset, rokkantság, munkanélküliség, táppénz).

Deak 2013.11.29. 01:18:39

Ha valakinek olyan az anyagi helyzete, akkor könnyen mondhatja, hogy a hitelfelvétel mennyire értelmetlen és felesleges. Én is úgy vélem, hogy csak az esetben szabad erre az útra lépnünk amennyiben nincsen más választásunk, vagy elengedhetetlenül szükséges a dolog.
A korábbi hozzászólókhoz hasonlóan, szintén elengedhetetlennek tartom hitel felvétel előtt annak a mérlegelését, hogy valóban szükséges e számomra az így elérni kívánt összeg.
Vissza fogom tudni fizetni, vagy még rosszabb helyzetbe taszítom magamat és a környezetemet azáltal, hogy adósává válok valamelyik banknak?
Ér-e számomra annyit egy-egy luxuscikk megvásárlása, hogy emiatt kockáztassam a jövőmet?
Vannak esetek amelyben, az egyszerű ember előtt nincs más út mint, a bankok kínálta kölcsönök. Például egy olyan soktagú családnál, ahol bár a szülők biztos jövedelemmel rendelkeznek mégsem engedhetik meg maguknak, hogy egy összegben kifizessék, egy esetleges ház építésének költségeit. Nekik is figyelembe kell venniük azt azonban, hogy képesek lesznek-e fizetni a havi törlesztőrészletet ( az egyéb költségeik mellett).
Olyan az állások, hogy a hitel lejártáig biztos, hogy nem veszítik el azt. Valamint, hogy milyen esetleges költségek merülhetnek fel 5-10 év múlva.
Rövid futamidejű kölcsön felvételére, pedig csak azt tudom elképzelni logikus okként, hogy valamilyen vészhelyzet, miatt van szükség a pénzre. Pl. egy beázás ami miatt a biztosító nem fizet, tönkrement fűtésrendszer, vagy olyan eset amikor abszolút nélkülözhetetlen a kölcsön.

Szántó Rúben 2013.11.29. 06:37:36

Bankok és hitel, nem a legszimpatikusabb szó mostanság, és megtudom érteni, de az is igaz hogy a társadalom is ludas az eladósodásban, pont annyira mint a bank szektor.

A véleményem a hitel kérdésről, hogy szerintem a legtöbb ember alapjából "kényszer helyzetből" vesz fel hitelt, nem puszta hóbortból, elvégre is adó lesz az ember. Én személy szerint szorult helyzetben sem vennék fel hitel, csak is egy nagyobb projekthez (ház, cég), és csak is legvégső esetben. Kisebb termékekre, járműre teljesen kizárt, mivel szerintem nem éri meg. Sok esetben hamarabb amortizálódik a termék mint hogy azt kifizetné az ember, és a kisebb összegek ellenére ezek is ugyan olyan szintű kockázatot hordoznak mint a nagyobb testvéreik. Törlesztési akadozás, árfolyam kockázat, stb. Így részemről határozottan nem a válasz.

Ha a még is választanom kellenem, akkor csak is egy céges, vagy ház projekthez vennék fel deviza hitelt, rövid futam idővel. Természetesen figyelembe véve az erőforrásaimat és a helyzetemet. Sokan vesznek fel hitelt amikor úgy mond padlón vannak, szerintem ez egy óriási dupla vagy semmi játék és eppen hogy egy stabilabb anyagi háttérrel szabad hitelt felvenni, hogy még is csak minimalizáljuk a kockázatot.

Sirius Alexander 2013.11.29. 07:23:16

Előttem is említették a tájékozottság fontosságát. Nem akarom hosszan ragozni ezt a kérdést, mert szerintem itt alapvetően fontos, az egyén pénzügyi analfabétizmusának a mértéke. Ha nem tud bánni a pénzzel, akkor ne nagyon vegyen fel hitelt se, pláne ne mikróra, meg hűtőszekrényre, meg plazmatévére, meg egyéb idiótaságokra, amik nélkül simán meg lenne. Ilyen apró lakossági hiteleket nem is engednék, hogy a bankok folyósítsanak, habár tudom, életszínvonal növelők stb... de gonosz vagyok, mert mégis engedném, csak nagyon nagy szigorításokkal, pl az ilyen ügyfelek egy közös listára kerülnének fel alapból, és minimálbéres fizetés mellett nem vehetne fel két kis hitelt sem. Bár ez is lehet túl kirekesztő...
Ha a hitelre, mint befektetésre van szükségem, akkor pedig nagyon hasznos. Élvezeti cikkekre, luxuscikkekre ifónra NEM.

Herondale 2013.11.29. 08:58:01

Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót választanám: euróban fenném fel az összeget, és ezt euróban is törleszteném. Ezzel a megoldással részben ki lehet küszöbölni az árfolyamingadozás következtében fellépő problémákat, hiszen saját magam döntöm el, hogy mikor, mennyiért és hol veszem meg az eurót, mivel ez esetben csak annyi a lényeg, hogy a havi törlesztési napon a megfelelő összeg a számlán szerepeljen.
A forint alapú hiteleken sajnos még manapság is magasabb a kamat, és a THM, így ehhez a megoldáshoz, csak végső esetben fordulnék.
süti beállítások módosítása