HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Tudás és információ 1. kérdés

2011.11.21. 11:00 palfiildi

 

Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen dolgozna-e tartósan „távmunkásként”?
Inspirációként. http://fn.hir24.hu/karrier/2011/11/09/nem-tehet-tavmunkassa-a-fonok/ http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-466605 
 

 

Kedves Hozzászólók!
 
 A számos hozzászólást olvasva, az a kép rajzolódott ki bennem, hogy bár elismeritek a távmunka előnyeit, alapvetően nem nagyon dolgoznátok ebben a rendszerben, illetve ha már kipróbáltátok ezt a fajta munkavégzést, nem igazán pozitívak a tapasztalataitok. Úgy érzitek, hogy nehezen osztanátok be az időtöket, féltek a motiválatlanságtól, hiányolnátok a munkahelyi kapcsolatokat és légkört, vagy csak pusztán újszerűnek, megfoghatatlannak tűnik az egész, ahogy azt rotunda írja. Azt gondolom, hogy a „valódi” munkahelyen végzett munka varázsa, ha az egyetem után munkába álltok, idővel azért mérséklődni fog: a munkahelyen végzett munka is monotonná, a főnök vagy a munkatársak pedig néha elviselhetetlenné válhatnak idővel.
Magyarországon a távmunkások aránya híresen alacsony, ahogy azt az fn.hu cikke is állítja, és ebben valószínűleg a fenti ellenérzéseknek is sok szerepe van. A távmunkát sokan tágabban értelmezik, mint a magyar törvényi szabályozás (lényegében ezt idézi a cikk is; ez a definíció egyébként már hét éve érvényben van), de kétségtelen, hogy nem végezhető minden munka távmunkaként (a hazai távmunkások döntően szakértők, műszaki szakemberek és menedzserek, ők teszik ki a távmunkások 2/3-át). A távmunka szerény hazai jelenléte miatt nagyon kevés tapasztalat halmozódott fel ennek kapcsán, ami szintén nehezíti a távmunkában rejlő lehetőségek kiaknázását. Pedig nemzetgazdasági szinten a távmunka előnyei messze meghaladják az előnyöket. A távmunka térnyerésével minden bizonnyal növekedne a vidéki foglalkoztatottság (és ezáltal a leszakadó régiók helyzete is kedvezőbbé válhatna), csökkenne a közúti forgalom, javulna a csökkent munkaképességűek esélyegyenlősége, újabb lehetőségek nyílnának a kismamák számára, és valószínűleg növelné az infokommunikációs ellátottságot is az országban (ezekre az érvekre többnyire ti is rávilágítottatok a hozzászólásaitokban).
Akit részletesebben érdekel ez a téma, és jobban el szeretne mélyedni a lehetséges előnyök és hátrányok mérlegelésében, annak ajánlom Forgács Tamás doktori disszertációját, ami letölthető a Pécsi Egyetem honlapjáról. Aki nem akarja átnyálazni a közel 200 oldalas művet, az a Vezetéstudomány folyóirat novemberi számában olvashat ugyanennek a szerzőnek a tollából egy cikket a témában. Akinek pedig még ennyi ideje sincs – mert mondjuk éppen távmunkában dolgozik – az nézze meg a tavalyi válaszomat a Vállgazd blogon.
Végezetül megjegyezném, hogy a távmunkának van létjogosultsága azt ez a hozzászólás is bizonyítja. Figyelembe véve, hogy ez a poszt a kaliforniai Irvine-ban, Los Angeles egyik elővárosában íródott, minden kétséget kizáróan távmunkának tekinthető.
 
               Szántó Richárd
 

 

 

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr403400569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banabcsee 2011.11.21. 12:55:19

Hali!
Előre leszögezem, hogy én távmunkapárti vagyok - mind munkavállalói, mind munkáltatói szemszögből hasznosabbnak ítélem.
Sok cég fektet a dolgozók kényelmének fokozásába: céges mobil, autó, stb - azért, hogy a munkás vidáman, energikusan végezze a napi teendőit. A távmunka lehetősége az otthoni kényelmet adja meg a dolgozóknak.
Nyilván külön kell választani azt, amikor egy irodai dolgozó "vihet haza" munkát, hogy otthon fejezze be, és azt, amikor egész nap otthon dolgozik valaki. Utóbbit tekintem távmunkának.
A lehetőségek adottak: gyors internettel ez a távolság sem jelent akadályt a munkavégzésben. A távmunka viszont bizonyos fokú bizalmat feltételez a két fél között. Értem ezalatt, hogy a távmunkában dolgozó napirendjét a munkáltató nem (vagy alig) tudja nyomonkövetni, míg egy irodában követhető, hogy valaki mikor facebookozik meló közben.
Fontos tényező, hogy a távmunkásnak nem kell fűtött, világított irodát biztosítani, a költségek tehát alacsonyabbak. Csak az eredmény számít - az, hogy hogy éri el ezt a dolgozó, mellékes, ha jó minőségű munkát szállít határidőre.
Otthoni környezetben jellemzően jobban elengedi magát az ember: félóránként híreket olvas, kávézik egyet, amit nem biztos, hogy megengedne magának egy irodában. Ellenérv, amit az egyik cikk is megfogalmazott: "[a többi családtag] hajlamos azt gondolni, hogy van időd megcsinálni az összes házimunkát"

Ditke77 2011.11.21. 14:50:38

Számomra elég idegen a távmunka lehetősége,de napjainkban egyre többet hallani erről a témáról;és az ember elgondolkodik rajta.
Sok pozitívum felhozható a távmunka oldalára,amit már banabcsee is említett: kényelem, otthoniasság, nyugalom... Ezek nagyon jó tulajdonságok,de úgy gondolom ez csak abban az esetben igaz,ha az ember egyedül van otthon és minden feltétel ideális. Ha már otthon van egy pici gyerek,vagy másik családtag esetleg, azonnal bonyodalmakba ütközhetünk. Az első link az Mt.-ről hasznos és szükséges változásokat hoz Magyarországnak. Jó,hogy foglalkoznak vele és pozitív,hogy nem csak a munkáltatók élvezhetik ennek a munkavégzési formának az előnyeit ( pl: hatékonyabb,gyorsabb munkavégzés, nagyobb feladatkör, határidők jobb betarthatósága) hanem a munkavállalók is (pl: megfelelő eszközök biztosításának kötelezettsége, rugalmasság, személyes magántulajdon védelme stb. )
Viszont véleményem szerint hazánkban még ezt a munka lehetőséget jobban meg kellene ismerteti és elfogadtatni a munkavállalókkal. Az emberek nem nagyon bíznak az ilyesfajta pénzkeresési lehetőségekben.
Negatívum szintén a forrásokban is említett ,,kiégés" lehetősége. Az ilyen cégeknek sokkal több program lehetőséget kellene biztosítani a dolgozók számára vagy éppen ösztönözni őket a változatosságra az életükben. Gondolok itt pl.:kulúr utalványokra,üdülési csekkekre, művészeti kártyákra stb.
Összességében én örülök,hogy a távmunka ilyen pozitív irányba tart előre, mivel lehetőséget ad olyan embereknek is akik otthonukhoz vannak kötve,vagy más fajta munkavégzésre nem képesek.

Borrrzalom 2011.11.21. 15:40:14

Ahogy az előttem szólók is írták, a távmunka nagy előnye a függetlenség - a munkavállaló úgy osztja be a saját idejét, ahogy akarja. Ennek ellenére az alkalmazónak a távmunkás felé támasztania kell teljesítményre vonatkozó követelményeket, pl. határidőre leadandó anyagok.

A munkáltató részéről hatalmas előny, hogy nem kell biztosítania a dolgozónak a munkahelyi infrastruktúrát (vagy csak egy részét kell - pl. speciális szoftver, amivel otthon dolgozik), azaz csökkennek a költségek.

Korlátozó tényező, hogy a távmunka csak bizonyos munkakörökben alkalmazható, jellemzően ahol számítógéppel, telefonnal kell dolgozni. Az otthon dolgozónak nagy kihívás lehet, hogy otthon van, mégsem tud a házi teendőkkel vagy a családdal foglalkozni, így a "bűnbe esés" elkerülése végett elszeparált munkakörnyezetet kell kialakítania a lakásában, és biztosítania kell, hogy a felmerülő munkán kívüli feladatokat más ellátja helyette, amíg dolgozik.

A távmunka hátrányának tartom a munkavállaló izoláltságát, ami komoly gond lehet, bármennyire is az elkerülésére sarkallnak a rendelkezések. Sokszor a munkatársak és sok más tényező által kialakított munkahelyi légkör igen inspiráló tud lenni (már csak a közösségi élet szempontjából is). Egy összeszokott csapatban, amelynek tagjai hatékonyan tudnak egymással vagy egymás keze alá dolgozni, hamar kialakul a személyes kötődés, ami javíthatja a teljesítményt, illetve a munkamorált.

A távmunka kifejezetten előnyös lehet olyan helyzetben, ahol
- a munka teljesen az egyén tudására hagyatkozik, a feladatkör elvégzése sajátos ismereteket, képességeket igényel (pl. újságírók), vagy
- a munka egy bevett séma szerinti feladat ismétlődése, egy központilag meghatározott metódus szerint jár el a dolgozó - azaz kreativitásnak sok helye nincs.

Személyes véleményem szerint tehát bár a távmunka korlátozottan alkalmazható, de ahol igen, ott nagyon hasznos lehet - így további elterjedése Magyarországon is szükséges.

sHooligan 2011.11.21. 16:59:04

A távmunkának lehet számos előnye de persze hátránya is a bejárós dolgozással szemben. A 21. századot éljük, amikor a ránkzúduló információtömeg soha nem látott mértékeket ölt, életünkbe beolvadt a virtuális lét jelensége. Régen egy távmunkát valószínűleg sokkal nehezebb volt kivitelezni, például utazásból adódó veszteségeket kellett elszenvedni a feleknek. Ma az internet világában egy e-mail továbbíthat végtelen sok adatot végtelen sok ember részére, így szerintem főleg a számítógépet igénylő munkák, adatbázis kezelések, programozás, stb. igenis elterjednek és előnyösek. A kényszerből otthon lévők (kismama, beteg), szűkös időbeosztással rendelkezők (diákok, esetleg főállás melletti munkavállalók) ezzel a távmunka lehetőséggel egyszerűen biztosíthatják plusz bevételüket.
Éves viszonylatban viszont ez az otthoni munka az egyéniségre is rányomhatja bélyegét, hiszen a dolgozó valószínűleg csak korlátozottan él szociális életet, idejének nagy részét otthon tölti el. Ha valaki hatékonyan be tudja osztani idejét, semmi akadályát nem látom az efféle munkavállalásnak.

Gabi0810 2011.11.21. 20:09:58

Én is egyet értek azzal, hogy a távmunkának előnyei és hátrányai is vannak. Mindenekelőtt bizonyos szabadságot biztosít a munkavállaló számára (pl napirend beosztása, szünetek beiktatása), de ez visszafelé is elsülhet, ha nem tudja meghúzni a határt a munka és magánélet között. Amikor valaki távmunkát végez, a család hajlamos azt hinni, hogy egész nap ráér, és csak a háztartással foglalkozik. További előnyként felhozható az, hogy nem kell nagy irodát biztosítani (fűtéssel, árammal, számítógépekkel), így sokat tudnak ezen spórolni, de manapság még nem minden típusú munka végezhető így. Magyarországon azonban a távmunka fogalmát általában a Gyesen lévő anyukákkal, nyugdíjasokkal azonosítják, pedig a telekommunikáció területén is sokan megengedhetik ezt maguknak (pl Cisco rsz). Ennek a fajta elszigeteltségnek megvannak a hátrányai is, nem tudja a kollégák segítségét kérni a problémák megoldásánál, és nem alakul ki köztük olyan szoros kapcsolat sem, mint egy olyan helyen, ahol napi 8 órát töltenek együtt, egy kis irodában.

mekfláj 2011.11.21. 21:36:41

Egyetértek az előttem szólókkal, előnyként hozzátenném azt, hogy ha valaki beteg, akkor otthon akár tud dolgozni is közben, ha nem olyan vészesen beteg. Ezenkívül leküzdhető vele a nagy térbeli távolságok, itt jön a képbe ennek a munkavégzésnek a praktikussága, ami viszont nem nyújt nagy előnyt ott, ahol kicsik a távolságok, mint például Magyarországon. Ezért terjedt el inkább az USA-ban, mert ott óriásiak a távolságok. A vállalatok költség csökkenést, hatékonyságot és talán versenyelőnyt is szerezhetnek ezzel. Viszont nagy hátrány az olyan cégeknél, ahol elvárják a kreativitást, ezeken a helyeken nem célszerű távmunkát alkalmazni.

Airbear 2011.11.21. 22:42:48

Heló.
Egyetértek az előttem szólókkal, és nagyrészt már el is mondták, ami erről a témáról eszembe jutott. Magunk alakíthatjuk a napirendünk, ami bizonyos szabadságot ad, emellett pénzt és időt spórolhatunk, viszont az otthoni környezet sokszor nem a legalkalmasabb munkavégzésre, emellett a magányosság felmerülésének lehetősége is jelentős érv a távmunka ellen.
Én személy szerint nem igazán szeretnék távmunkát végezni az egyetem elvégzése után, mivel az egyik legfontosabb szempont számomra a munkahely keresésnél, hogy kellemes hangulatú hely legyen, szimpatikus emberekkel dolgozzam együtt. Ennek ellenére az egyetemi éveim alatt megfontolandónak tartom, hogy távmunkát végezzek az interneten keresztül, hogy szerezzek egy kis kiegészítő pénzt. Az óráim és egyéb elvárások miatt problémás volna kötött munkaidős állást szerezni, így ideális megoldás a távmunka, idegen nyelvről/re fordítás vagy honlapszerkesztés, például. A másik eset (nő vagyok), amikor el tudom képzelni, hogy távmunkás leszek, az az időszak, amíg a gyerekemmel otthon maradok. Mindig azt hallottam, hogy jól jön akkor egy kis plusz pénz, és van is rá idő, mikor épp úgy adódik.
Emellett a mozgáskorlátozottak és más hátrányos helyzetűek számára tartom optimálisnak a távmunkát.
A munkaadók számára is nagymértékű spórolási lehetőséget nyújt a távmunka, és így az összes előnyét szemlélve reális esélyt látok rá, hogy hazánkban is egyre nagyobb arányban lesz jelen, viszont úgy gondolom, nem helyettesíthető akármilyen munka távmunkával, így a növekedésnek (szűkös) korlátai vannak.

csiberni 2011.11.21. 22:53:53

Én egyszer már dolgoztam így és hát nem tudom, hogy ez csak az én hibám-e, de nehezen vettem rá magam, hogy akkor tényleg nekikezdjek. Tudtam, hogy bizonyos időre kell végezni egy megadott mennyiségű feladattal, de csak halogattam. Végül az utolsó napon kezdtem bele és az elején úgy tűnt, be se tudom fejezni. Mondjuk végül még többet is csináltam a kötelezőnél.
Az otthoni munkának ez az egyik legnagyobb hátránya. Nincs meg az embernek az az indíttatás, hogy akkor most leül és reggel 9-től délután 4-ig ezt csinálja. Ráadásul még kollégák sincsenek, akikkel esetleg lehet trécselni a szünetben, lazítás gyanánt.
Szintén hátrány, hogy a munkáltató, nem tudhatja, valóban az az ember végzi-e a munkát, akivel ő szerződött vagy hogy milyen minőségű munkát fog kézhez kapni. Úgy érzem, kell az a személyes kontakt, hogy kialakuljon egy kép a dolgozóról és meggyőződhess arról, hogy valóban megbízható.

hugika8 2011.11.21. 23:51:02

A távmunka előnyeit hátrányait nagyjából leírták az előttem szólók, inkább csak a személyes részről írnék.
Én személy szerint nem dolgoznék távmunkában, bár közel áll hozzám néha az, hogy szeretek dolgokat egyedül megcsinálni,mert maximalista vagyok. De szerintem megvan annak a varázsa, ha valaki bemegy a munkahelyére, ott a főnök vagy éppen ő a főnök, dirigálhat. Másokkal beszélgethet, de nemcsak a munkáról. Ez egy közhely, hogy az ember társas lény, de ebben a témában nagyon fontos. Mindenki szeretne néha egyedül lenni, de azt hiszem mindenki vágyik a társaságra. Emberek vagyunk, szükségünk van szociális viselkedésre. És főleg ebben a mai világban, ahol az előző blogtémában a facebook volt porondon, hogy azáltal csökkennek a személyes emberi kapcsolatok. És más az ember közérzete is, amikor egy jó hangulatú társaságban dolgozik, szinte repül az idő.

tschiki211 2011.11.22. 18:26:59

Sziasztok!
Már nagyon sok információ elhangzott, ezekkel csak egyetérteni tudok.
A távmunka előnye valóban az, hogy az ember rugalmasabban tudja szervezni a mindennapjait, bár szerintem ez is korlátok közé határolt, hiszen ugyanúgy el kell, legalábbis ajánlott, végeznie a napi feladatokat, feldolgozni a kapott anyagot, felhívni az adott embereket, mint ha bejárna munkahelyére. A hátrányai is elhangzottak már: nehéz leülni, félreérthetik a hozzátartozók az otthonléted, bár itt kiemelném a "technika ördögét". Ami el tud romlani,az el is romlik, és akkor csúszik a dolog.
Van azonban a távmunkának egy speciális esete is. A távmunkás "házak". Ezek ötvözik szerintem a távmunka előnyeit és hátrányait, hiszen társaságba kerül az ember, nem otthon végzi a munkáját, nincs akkora figyelemelterelő tényező, de mégsem kell bejárnia mondjuk a fővárosba.
Bár a cikkekben volt róla szó, hogy a távmunkások is kapjanak megfelelő információkat a vállalatról, találkozzanak más alkalmazottakkal, én személytelennek érzem. Én nem tudnám magam távmunkásként elképzelni. Én egy hagyományos, munkahelyre bejárós, emberekkel találkozós, pörgős, küzdjük le az akadályokat munkahelyet szeretnék, megőrülnék otthon az egész napi adminisztrációba. Ráadásul ez a távmunkánál jobb kompenzációkkal is kecsegtet. Számomra nem lenne kényelmetlenség bejárni a munkahelyre.
Lévén, hogy a vállalatok által távmunkára adható feladatok köre igen alacsony, így nem csoda, hogy még nem terjedt el széleskörűen. A vállalatok elsősorban adatfelvétellel, adatfeldolgozással/rögzítéssel, telefonos értékesítéssel kapcsolatos feladatokat adhatnak távmunkásoknak. Én személy szerint csak a vállalat oldaláról való költséghatékonyságot látom a távmunka előnyének, nem tudnék hozzászokni. Bár azt el tudom képzelni, hogy a jövőben bővülni fognak a távmunkás munkakörök.
Összességében ez mindkét fél számára előnyös. A vállalat költségeket takarít meg, a munkavállaló magasabb szabadságot kap.

BanánosJoe 2011.11.22. 19:46:02

Sziasztok!
Én nem vagyok egyiknek sem a kifejezett pártján, mert szerintem mindkettőnek megvan a hasznos és a hátrányos oldala.
A távmunka előnyeihez a már előttem szólókat tudnám én is csak ismételni. Tényleg lehet kötetlen időben végezni, áthidalja a távolságokat alkalmas környezetet teremt és még sorolhatnám, azonban a kommunikációs csatornák (a előbb említett távolság leküzdéséhez) meghibásodása esetén a kommunikáció nem nehézzé hanem lehetetlenné válik. Továbbá szerintem is számos motivációs elem kiesik ami egy munkahelyen előfordul (például a munkatársakkal szembeni versenyszellem, a folyamatos felügyelet). Ugyanakkor sokkal több kreativitásra sarkall, mert ha például egy határidő munkát kell megcsinálnunk (pl.: egy statisztikai elemzést) és nem állunk vele túl jó, akkor lehet előnyösebb írni egy programot, ami fele annyi idő alatt megcsinálja. Így egy új, alternatív megoldást találtunk a feladatvégzéshez.

A munkahelyen végzett munkánál az imént említett tulajdonságokon felül fontosnak tartom kiemelni azt az oldalát, ami szerintem az egyik legfontosabb, hogy jelentős szerepet kap a szociális élet. Egy ember az életében a legtöbb időt munkának a végzésével tölti. Természetesen a komfortos környezet (otthon) szintén fontos ebből a szempontból, azonban, ha társasági élet sokkal jobbá és vidámabbá varázsolhatja a munkával töltött időnket. Éppen ezért én fontosnak tartom, hogy legyen egy két ember akivel találkozunk és ne csak egy virtuális világban kelljen éljünk.

charliesheen 2011.11.22. 21:29:48

Sziasztok!
Szerintem egyértelműen leszögezhető, hogy az otthonról végezhető távmunkának rengeteg előnye és legalább annyi hátránya is van. Nyilvánvalóan előny az, hogy a munkavállaló maga oszthatja be az idejét ami rendkívül fontos az életvitel szempontjából. Így nem például 9-17 ig kell dolgoznia hanem akkor amikor akar, akár hosszabb megszakításokkal ha úgy van dolga, vagy akár hanyagolhatja is egy napra, majd a következőn befejezi. Előnye még az is, hogy azáltal hogy a dolgozónak nem kell bejárnia a munkahelyére, nem kell napi akár órákat utaznia, nem kell elkészülnie az indulásra és megússza az indulás és az utazáskor keletkező stresszt. Ha valaki esetleg nem rendelkezik túl nagy szociális érzékkel tehát nem jön ki jól az emberekkel annak talán jobb ez a megoldás, hiszen így nem kell emberekkel találkoznia, nem kell kapcsolatlétesítéssel bajlódnia és nem kerül konfliktusban. Természetesen az is lényeges, hogy nem egy idegen irodában kell dolgoznia az illetőnek talán kényelmetlen elegáns ruhában , hanem komfortosan otthon ahol biztos a kényelem nem úgy mint az irodában, munkahelyen. Ennyit a pozitívumokról, most felsorolnék néhány számomra fontos negatívumot. Ilyen például, hogy aki kizárólag otthoni munkát végez egyáltalán nem mozdul ki így olyan mintha csak egy burokban élne a világot majdnem teljesen kizárva, csak néhányszor kimozdulva. Ha otthon dolgozik valaki, akkor természetesen nem lesznek munkatársai akik segíteni tudnak neki, így számos kis vagy akár nagy hiba is felmerülhet a munkavégzés során. Ebben a formában elveszik annak a lehetősége, hogy az ember új barátokat, társakat szerezzen magának, nem lesznek új kapcsolatai ami pedig mindenki számára fontos. Összességében nem tartom rossz ötletnek az interneten keresztül megvalósuló munkát, de számos buktató van a dologban.:)

Antal Gergely 2011.11.24. 03:05:12

Sziasztok!
Én a személyes tapasztalatomat szeretném veletek megosztani a témával kapcsolatban. Én dolgoztam már távmunkásként (konkrétan fordító voltam egy viszonylag nagyobb, hírekkel foglalkozó oldalnál és angolról kellett cikkeket fordítanom magyarra határidőre) és azt tapasztaltam, hogy nincsen motiváció. Nem kötelez tulajdonképpen senki arra, hogy elvégezzem a munkát, így előtérbe kerül a mindannyiunk által jól ismert halogatás. Majd holnap, majd holnapután - ez pedig a határidő közeledtével egyre inkább egy összecsapott, nem minőségi munkát jelent. Mivel alapvetően azért szorgalmasnak tartom magam illetve tartanak mások, úgy gondolom, ez a szindróma másoknál is jelentkezhet. Az, hogy nem felügyeli senki az ember munkáját, hanem azt tulajdonképpen a szabadidejében kellene elvégeznie - hiszen nincs kötött munkaidő, hogy x és y idő között kell dolgoznia - véleményem szerint mindenképpen káros a termelékenységre, így ez a távmunka egyik hátránya. Előnyt hirtelen nem tudok újat felsorolni, ami még ne jelent volna meg, úgyhogy ha még eszembe jut péntekig, írok! :)

jenoesgyuszi 2011.11.24. 09:53:36

A távmunkának nagy előnye, hogy az ember rugalmasan kezelheti a munkáját és az arra fordított időt, ugyanakkor ehhez komoly önfegyelemre és szorgalomra is szükség van. Olykor csábító lehet inkább kimozdulni otthonról, miközben rengeteg munka vár ránk. A halasztgatás pedig azt eredményezheti, hogy feltorlódnak a teendők és nem leszünk képesek elvégezni a feladatok időre. Ezért ezt csak tudatosan, részletesen megtervezve szabad csinálni.
Komoly hátránya a távmunkának, hogy az így dolgozó emberek kissé elzárkóznak a világtól. Valószínűleg ugyanúgy van baráti társaságuk, mint az emberek nagy részének, de munkahelyi kapcsolataik gyakorlatilag nincsenek. Ez szerintem komoly veszteség, amikor az internet és a facebook világában gyakorlatilag az emberek közötti interakció kimerül a kölcsönös "lájkolásban" és kommentelésben...
Személy szerint én inkább munkahelyen vállalok munkát, minthogy távmunkában dolgozzak.

klippan 2011.11.24. 21:56:13

A korábbi hozzászólásokban gyakorlatilag az összes előny, hátrány felsorolásra került, ehhez sokat hozzátenni nem tudok. De azt senki se emelte ki, hogy igen feltűnő az fn24.hu cikkében a Csehországra vonatkozó adat. A dolgozók 9 %-a teljes egészében távmunkából látja el magát, és a részben távmunkában dolgozók aránya 15,2 %. Ez Magyarország foglalkoztatottsági adataira vonatkoztatva közel 350.000 Fő „főfoglalkozású” és 582 ezer „részfoglalkozású” távmunkást feltételez. Van ma az országban ennyi távmunkában végezhető munka? Véleményem szerint nincs. Csak az alkotó szellemi tevékenységek egy csekély része, és az informatikai „bedolgozók” tudnak szigorú értelembe vett távmunkát végezni. Egyébként szerintem igazi eredményeket ma már csak team-munkában lehet elérni, a magányos „zsenik” korszaka lejárt. A Nobel díj kitüntetettjeinek teljesítménye mögött is komoly csapatmunka van. A szellemi segédmunkának van egy olyan szelete, amelyet teljes egészében távmunkában lehet végrehajtani a beérkező inputoktól a kimenő outputokig. Szerintem az ideális szellemi tevékenység valahol a kettő között van. Van olyan része, amely elvonulást, szellemi elmélyülést kíván, s ezt talán (minden idáig felvetett nehézséggel szemben) otthoni környezetben könnyebb megvalósítani, és van olyan része, amely a főnökökkel, a munkatársakkal, a beosztottakkal komoly napi együttműködést kíván meg. Az ideális munka tehát szerintem egy teljesítményorientált rugalmas munkavégzést jelent, és nem egyedül a távmunkát.

rotunda 2011.11.24. 21:59:55

Sziasztok!
Szerintem a távmunkát sokan nem értékelik tényleges munkának és ebből kifolyólag nehézségekbe ütközhet az, aki végzi. A munkahelyen általában megvan a lehetőség a nyugodtabb koncentrálásra, és talán a teljesítmény is jobb lehet, hiszen nem kell egyéb dolgokkal foglalkozni, amik otthon felmerülhetnek (házimunka, gyerekek). Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki tényleg eredményesen tudjon dolgozni távmunkában, fontos lehet, hogy is elhatárolódjon valamiképp a családi környezettől, hisz akárhogy is, az otthon valahogy nehezen kapcsolódik össze a munkahely fogalmával az emberek fejében, vagyis éppenséggel azt a képzetet keltheti, hogy az érintett személynek több szabadideje van. Márpedig elvileg azt a munkát végzi el otthon, amit a munkahelyén végezne. Az igaz, hogy az időbeosztást maga döntheti el, ugyanakkor a szabadság mindig együtt jár a felelősséggel is, ami sokszor igen nagy teher lehet. Egyáltalán nem könnyű jól beosztani az időt, megtalálni az egyensúlyt, ami kötött, mások által meghatározott munkaidőnél talán egyszerűbb lehet. Bár rugalmas a munkaidő, de ezzel megfelelően kell tudn élni.
Az eddigiekben inkább csak a hátrányokról beszéltem, ugyanakkor persze megvannak az előnyei is az otthoni munkának. Hiszen a család és a munka összeegyeztethetősége igen nehézkes feladat, erre lehet egy alternatíva az távmunka. Gyerekeket vállalni, ugyanakkor a munkát is megtartani egyre nehezebb, az ember nem szívesen járatja már 2 éves korában bölcsödébe a kisgyereket, amikor a legtöbbet fejlődik, változik, amikor a "legaranyosabb".Ugyanakkor a munkahely elvesztése, az anyagi háttér bizonytalansága magát a csládi létet is fenyegeti. De a vállalat szempontjából is megérthető, hogy évekig nem tud nélkülözni egy munkavállalót. Erre lehet megoldás a távmunka. Biztos nehéz átállni, kizökkeni a megszokott munkahelyi környezetből, de lehet, hogy ez biztosítja a munkahely megtartását.
Összességében tehát a távmunka bizonyos élethelyzetekben nagyon hasznos lehet, de szerintem még nincs meg a tényleges elismertsége a munkavállalók körében. Nekem is kicsit megfoghatatlannak, kicsit "nem-megszokottnak", újszerűnek tűnik, ami egyelőre még nem vonz, de a későbbiekben lehet, de szerintem ez élethelyzet és személyiség kérdése is.

Binki 2011.11.24. 22:51:53

Véleményem szerint, egy távmunkásnak nagyobb az önállósága és épp ezért nincs is annyira munkához kötve, mivel maga osztja be az idejét, aszerint, hogy mikor mit kell megtennie, vagyis kötetlen munkaidőben dolgozhat. Tehát nem azon kell aggódnia, hogy a munkája miatt nem láthatja mondjuk a lánya karácsonyi előadását az iskolában, hisz a távmunka lehetővé teszi, hogy akkor és arra szakítson időt, amire éppen szeretné. Természetesen azért a távmunkás is ellenőrzés alatt van tartva, de mivel az ellenőrzés egy előre megbeszélt időpontban történik, így nem kell félni attól, hogy mi nincsen kész, pedig kész kéne lennie, mivel fel lehet készülni az ellenőrzésre.
Azonban pont emiatt a nagy szabadságérzet miatt, hogy az illető magának osztja be a munkaidejét, teljes mértékig el lehet kényelmesedni és lustulni és ebből lesz az, hogy a munkát csak halogatják és egyszer csak a hullámok összecsapnak az illető feje fölött. A másik hátránya a távmunkának pedig az, hogy ezáltal az emberek elveszíthetik a társas kapcsolatokat, hiszen a munkahelyeknek ez is egyfajta funkciója, hogy kialakulnak emberi kapcsolatok, amik a távmunkával nem lehetségesek.
Célszerű elválasztani a munkát a családtól, ha távmunkát végzünk, mert ha nem tesszük, akkor az egyikben adódott probléma átcsaphat a másikba. A munkában adódott probléma ugyanis kihatással lehet a családunkra, vagy a családban adódott probléma befolyásolhatja a munkavégzésünket, mivel otthon végezzük és ezért nem tudjuk a munkahelyi gondokat olyan könnyen a munkahelyen hagyni, hiszen a munkahely éppenséggel a saját otthonunk.

robih91 2011.11.24. 22:52:15

Sziasztok,
Végigolvasva a sok okos gondolatot, én is csak csatlakozni tudok a már előttem szólókhoz.
A távmunka jelentős előnye, hogy szabadabb időbeosztást nyújt a munkavállalónak, ugyanakkor a munkaadónak nem kell biztosítania irodát és pl. utazáshoz kapcsolódó költségek finnanszírozását a munkásnak. Még banabcsee (első hozzászóló) kommentjéhez annyival szeretnék hozzájárulni, hogy véleményem szerint a mai technikai adottságok és fejlett ellenőrző rendszerek mellett a munkáltató akár nyomon tudja követni a távmunka köztes folyamatait is, nem csak a végeredményt figyeli és értékeli.
A távmunka másik nagy előnye a munkavállaló számára az utazás megspórolása és a napközbeni nagyobb flexibilitás.
Nem szabad elfeledkezni a távmunka hátrányairól sem. Dolgozni nagyon nehéz kötött körülmények, bizonyos pszichológiai tényezők nélkül. Véleményem szerint az emberek túlnyomó többsége számára fontos az a napirend, hogy reggel felkel, elmegy a munkahelyére, ott munkatársak veszik körül, majd este hazamegy és nem az otthoni munkáját tárgyalja meg családjával, ismerőseivel, hanem ami egy idegen környezetben történt. Meglátásom szerint az embernek elemi tényező, hogy "face-to-face" élje meg mind az örömöket, mind a konfliktusokat. Az előző hozzászólásokban nem olvastam a konfliktusok és a távmunka kapcsolatának problémáját. Távmunka végzése során nem adódhat elő a munkatársakkal olyan helyzet, hogy egy kolléga, miután sérelmez valamit az elvégzett feladatok között, dühödt viselkedést mutat adott munkavállaló felé. Az ilyen konfliktushelyzetek kezelését csak a valós nyomás megtapasztalása mellett lehet megtanulni.
Itt át is térnék a távmunkával kapcsolatos személyes hozzáállásomra, bár eddig is személyes véleményemet igyekeztem megosztani a kommentben. Én a távmunkát akkor tartom pozitívnak, ha terhes, súlyos beteg, mozgássérült, fogyatékos, nyugdíjas vagy másodfoglalkozásban munkát végző személyek gyakorolják. Ezeknek a személyeknek nem lenne más esélye a munkavállalásra, ilyen munkamódszerrel legalább elfoglalhatják magukat. A diákok esetében is támogatom a lehetőséget, elsősorban az anyagi vonatkozásai miatt. (emellett egy fordítás tudásunkat is gyarapíthatja, gyakorlatot jelenthet)
Ne felejtsük viszont el, hogy a személyes kapcsolatok hiánya és a munkatársakkal rendszertelen vagy teljesen hiányzó személyes kapcsolat hosszú távon sokat ront az emberek közérzetén. A virtuális világ, a skype és a facebook jó dolog, de szükség van valós környezetre is (a munkában is). A jövőben, egyetemi éveim során, ha idő jutna rá, szívesen végeznék valamilyen távmunkát, de az egyetem elvégzése után előnyben részesítem a munkahelyen végzett munkát.

pongetes 2011.11.24. 23:14:20

Sziasztok!
A távmunka fő előnye véleményem szerint az, hogy növeli azon emberek számát akik potenciális munkavállalóvá válhatnak. Női munkavállalók esetében pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekvállalás és a karrier összeegyeztethető legyen. Úgy gondolom viszont, hogy a távmunka lehetőleg csak ideiglenes megoldás legyen. Hosszútávon az ingerszegény környezet ronthatja a munkavégzés hatékonyságát. A távmunka továbbá nem ad lehetőséget a kollégákkal való megfelelő kooperációra sem (teammunkára), és a vállalat számára is sokkal nehezebb, hogy az otthonról dolgozó munkavállaló egyéni tudását szervezeti tudássá alakítsa át. A másik oldalon persze költségeket takaríthat meg, hiszen csökkenthető az irodabérlés költsége.
Emellett viszont kiemelném, hogy a távmunka hatékony végzéséhez elengedhetetlen az erre alkalmas jellem is. Nem mindenki képes ugyanis motiválni magát anélkül, hogy magán érezné főnöke figyelő tekintetét.

vjoci92 2011.11.25. 00:40:19

Sziasztok!
A távmunkának megvannak az előnyei és némi hátránya is. Az otthoni munkavégzéssel megtakarítható a munkába járási idő, egyénileg lehet beosztani a munkavégzést, nem beszélve az otthoni kényelemről. A munkáltató számára is olcsóbb ez a megoldás, mert nem kell infrastruktúrát biztosítani, de a hátrány az, hogy nem alakul ki munkahelyi közösség (csapatmunka), legalábbis nem olyan nagy mértékben. Úgyhogy én egy vegyes megoldásra szavazok, és szerintem ez is lesz a jövő. Ehhez az kell, hogy a távmunkások hozzá tudjanak férni minden dokumentumhoz és a legtöbb tárhelyhez, ami a munkahelyi környezetben lenne elérhető. Persze nem minden munka oldható meg távmunkaként, de ami igen, ott célszerű lenne alkalmazni ezt a fajta típust.

be.positive 2011.11.25. 03:57:47

Sziasztok!

Szerintem előnyei a rugalmas munkavégzés, az, hogy lehetőséget teremt az ország hátrányos helyzetű területeinek felzárkóztatására, és hogy esélyegyenlőséget biztosít a női munkavállalóknak.

Hátrányai lehetnek a társadalmi elszigetelődés potenciális veszélye, vagy az, hogy nincsen a „távmunkásként” dolgozónak szabadideje. A magyar munkavállalók közismerten utolsó pillanatban kapcsolnak rá a feladatok megoldására, így egy "távmunkást" véleményem szerint inkább fenyeget az a veszély, hogy nem tud végezni a feladataival időre.

Nem szivesen dolgoznék távmunkában, mert nehezen osztanám be az időmet, hiányolnám a mindennapos kapcsolatokat, a változatos légkört, a munkahelyi atmoszférát.

vállgazd fan 2011.11.25. 05:47:18

Nem szeretném az előttem szólókat elismételni. Nagyon jól elmondták az előnyök/hátrányok lényegét, de ez nagyjából a cikkekben is benne volt.

Én a problémát az egyetemhez tudnám hasonlítani. Vannak akik bejárnak az órákra, és vannak akik nem és csak otthon, maguktól tanulnak. Szerintem nem titok, hogy azok eredményesebbek, akik bejárnak. Vannak persze kivételek, akik az órákra járás nélkül is nagyon jól teljesítenek, de ők csak kevesen vannak. Így úgy gondolom a távmunkában is kevesebben vannak, akik eredményesebbek a "hagyományos" munkavállalóknál.

Szerintem a távmunka, mint már már említették, főleg azoknak tökéletes, akiknek nincs nagyon más választásuk. Anyák, diákok, rokkantak, ...
Vagy azoknak akik valamilyen kreatív munkát végeznek, mert nekik a monotonság, ugyanazok az arcok, ugyanaz az iroda,... Nem tesz jót.

Ráadásul szerintem átlagban a távmunkások kevesebb fizetést kapnak.

Niffy Hooves 2011.11.25. 08:56:30

Alapvetően szerintem azt fontos tisztáznunk, hogy a távmunka egy eszköz. Értelemszerűen nem alkalmas minden munka, még csak nem is minden irodai munka helyettesítésére. Ugyanakkor ki tudja elégíteni a munkavállalói piac egy speciális szegmensének igényét.

Többen írták a Gyesen lévő anyukákat, bizonyos betegségben szenvedőket (például bizonyos pszichológiai betegségben szenvedők, különösen az agorafóbiások), vagy a munkavállalásban valamilyen módon korlátozottak (pl.: mozgáskorlátozottak). A társadalmi átrendeződés (magas válási szám) miatt pedig figyelembe kell venni a gyermeküket egyedül nevelő szülőket is.

A munkáltatói oldalon pedig többen felsorolták milyen munkákat lehet otthon elvégezni. Itt elsősorban én a legnagyobb akadálynak azt látom, hogyan lehet munkacsoportokat szervezni. Amíg egyedül elvégezhető munkáról van szó, addig nincs semmi probléma, azonban manapság a munkaszervezés következtében nagyon sok munkában van szükség együttműködésre, szaktanácsadásra, közös munkára. Itt ha nem kell folyamatosan együtt dolgozni akkor nincs is igazán jelentős probléma, mivel a hálózati munkafelületen könnyen lehet közös munkát szervezni (közösen használható programok, kommunikációs csatornák tömege (skype, IRC, e-mail)), a szaktanácsadást meg amúgy is többnyire egy másik vállalat megfelelő embere végzi.

ito 2011.11.26. 19:02:52

Sziasztok!
Szerintem a távmunka alapjában véve egy remek újítás a munka világában, azonban fontosnak tartom, hogy próbáljuk meg meghatározni azt a kört, akinek ilyen munkát kell folytatnia.
Úgy gondolom, hogy a megfelelő irány nem az arra való törekvés, hogy innentől kezdve minél többen végezzék otthon a teendőiket, viszont néhány esetben ez megoldás lehet.
Ez a tendencia egyre inkább előtérbe kerül, gondoljunk csak arra, hogy sok esetben már a távoktatás is egy alternatívaként jelenik meg sok ember számára. A két dolog ugyanazon alapszik, a technikai eszközök által távolságok áthidalására. Ennek ellenére véleményem szerint nagyon fontosak a személyes kapcsolatok a munkahelyeken, vagyis a távmunka csak egy adott réteg számára jelenthet megoldást.
süti beállítások módosítása