HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Piaci környezet 1. kérdés

2011.09.26. 11:32 palfiildi

Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól?

 

Kedves Hallgatók!
 
Ezen a héten én reflektálok a határidőig beérkezett blogkommentekre, igyekezvén összegezni és kiemelni a legfontosabb pontokat.
Erre a kérdésre tavalyhoz hasonlóan ismét kevesebb vélemény érkezett, mint a másik kérdésre, de azok összességében újból nagyon jók voltak, és tavalyhoz képest teljesen új fókuszpontok jelentek meg. A hozzászólók alaposan kiveséztek sok hasonlóságot és különbséget, ezeket nem szeretném egyenként megismételni. Helyette három fontosabb ponthoz szólnék hozzá: 1. verseny és fejlődés; 2. fogyasztók és 3. fair play.
Verseny és fejlődés: ezt már tavaly is kiemeltem a válaszomban, hogy a verseny fogalma mint olyan nem a gazdaság vagy a sport sajátja, hanem komoly gyökerei vannak pl. a biológia, etológia és a szociológia területén is. Eredeti, biológiai megfogalmazásában a verseny a gazdasági és sportbeli értelmezéssel összevetve kevésbé kedvezőbb érzéseket kelt az emberben, mert egy +/- jellegű kapcsolatként definiálják, vagyis az egyik fél nyeresége a másik fél vesztesége. Ugyanakkor, ahogy medve92 is említi, a verseny és a fejlődés szoros kapcsolatban van egymással, és tocede meglátása szerint a verseny pozitívan is hathat a küzdelemre. Ez természetesen így is van. A versenyzők ténylegesen inspirálják egymást, és rákényszerítik a többieket az állandó fejlődésre, ha nem akarnak alulmaradni. Szerintem ez egy hatalmas előnye a versenynek, de ugyanakkor sokkal több terhet is ró a versenyzőkre, mintha mindenki kényelmesen ellehetne a maga kis pocsolyájában. J Sok szó esett a sport és az üzlet kapcsolatáról. Szintén visszautalnék a tavalyi hozzászólásomra, rengeteg példát lehet hozni arról a folyamatról, amikor egy alapvetően rétegsportot vagy amatőr hobbisportot „felkap” a gazdaság, elkezdenek jönni a befektetők, és egyre több pénz áramlik a rendszerbe. Ez jellemzően két hatással jár az adott sport életére. Egyrészt rendkívüli mértékben megnő a minőség és a teljesítmény a sportágban (és itt most nem a doppingolás plusz hatására gondolok), másfelől pedig megnő és sokkal kiegyensúlyozottabbá válik a résztvevők köre. És ezzel át is kapcsolok a 2. pontra.
Fogyasztók: itt több olyan véleményt is olvastam, miszerint pl. nem a fogyasztói igényről van szó a sportban, sokat veszített a gyönyörködtető jellegéből, mennyien szoktak izgulni egy sakkversenyen vagy hogy a gazdasági versenyben a cél a kettős értékteremtés, a sportban a fogyasztók kielégítése kevéssé jelenik meg. Ezek nekem azért voltak furcsák, mert ugyanakkor meg – ahogy említettem – sok szó esett az üzlet és sport kapcsolatáról. Egy vállalat jellemzően nem a maga öröméért szponzorál egy sporteseményt, hanem azért, hogy utána ez neki megtérüljön más formában. Ha a támogatott sportesemények nem elégítik ki az adott sportokat szeretők igényeit vagy a sportnézők igényeit, akkor oda nem fognak komoly összegeket befektetni, hiszen nem tudnak potenciális fogyasztókat megcélozni és elérni. StGary és ito pedzegette, hogy a sporton belül eltérő kategóriák vannak ilyen szempontból, mert más a pénzügyi érdek. Pl. a labdarúgásba nem véletlenül ölnek a cégek annyi pénzt (Magyarországon is, noha mindannyian tisztában vagyunk a bajnokság és a válogatott színvonalával az elmúlt évtizedekben), míg a vívás haldoklik (pedig az egy hagyományos sikersport nálunk), mert nem jól, illetve nehezen piacosítható.
Fair play: a legnagyobb vitákat kiváltó pont volt ez. J Vaduz egy kicsit sarkosan fogalmaz a csalással kapcsolatban (személy szerint nem értek egyet vele), de jól mutat rá arra, hogy a megengedett dolgok köre állandóan változik, és innentől kezdve a szabályozás minősége életbevágó a verseny szempontjából. Talán azt nem kell most bizonygatni, hogy az élsportolók nem csak szódavízzel nyomják J, de ugye itt jönnek elő azok a paradox helyzetek, hogy amíg egy adott szer nincs betiltva, addig lehet használni, még akkor is, ha ugyanolyan teljesítményfokozó hatása van, mint egy már betiltott másiknak. Az sem véletlen, hogy pl. úszásban nem használnak vérteszteket, és amikor pár éve volt rá próbálkozás a bevezetésére a vb-n, az amerikaiak bojkottal fenyegetőztek. Vajon miért? J Van tehát egy keret, amiben lehet mozogni. És ezen belül egy szürke zóna, ahol a fair play szerepet játszik. Általános érvényű megállapítást azt hiszem, nem lehet tenni, medve92-höz hasonlóan én is az egyén normarendszeréhez kötném a dolgot. Ugyanakkor kérdés, hogy az adott közösség mennyire tolerálja hosszú távon ezeket a „stikli”-ket. Nemrég volt egy komoly bokszmeccs, azt hiszem Floyd Mayweather küzdött Viktor Ortizzal. Mayweather végül is szabályosan, de sokak szerint aljas módon ütötte le Ortizt, és hiába volt nagy felzúdulás, semmi következménye nem lesz ennek Mayweather számára. Más sportokban azonban egy balhésabb, aljasabb játékosra elkezdhetnek „utazni” az ellenfelek (pl. fociban mindig megtalálják és agyonrúgják – persze véletlenül J), vagy a sportot szabályozó szerv foganatosíthat intézkedéseket a fair play-t megsértőkkel szemben. Ez ugyanígy megjelenhet a gazdasági versenyben is, ezért sokszor érdemes ott is bizonyos határokat tiszteletben tartani a hosszú távú sikeresség szempontjából.
 
Matyusz Zsolt

18 komment

Címkék: piaci korny 1

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr633257391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pricemaker 2011.09.26. 22:04:09

Véleményem szerint a közös találkozás a sportversenyek és a gazdasági versenyek között az, hogy mindkettő felügyelet alatt van. Egy sportversenynél ez a felügyelet lehet saját szabályrendszere vagy akár a bíráskodás. Egy gazdasági verseny, szintén komoly felülvizsgálat alatt áll ( pl: gazdasági versenyhivatal ), amelynek a figyelembe nem vétele, szankciókat von maga után. Tehát a tiszta játékra kell törekedni.Fair Play!
Közös vonás szerintem még az is, hogy se a gazdaság szereplői, se a sportversenyzők nem szeretik a túl nagy konkurenciát. Sokkal szívesebben futnak be inkább önmaguk elsőként a célba. Viszont a teljes verseny hiány a sportban is káros! Érdektelenné válik maga a Verseny. A cél pedig a sportban is a "fogyasztók" kiszolgálása. Ugyanis csak mi lehetünk a győztesei ezeknek a csatározásoknak.

vaduz 2011.09.26. 22:22:05

@pricemaker:
Hello!
Én evvel a fair play-jel nem értek egyet. Szerintem mind egy vállalkozás, mind a sport esetében az győz, aki a cél érdekében mindent bevet. Kezdetben minden megengedett, s majd valaki úgy dönt, hogy tiltsuk be, s innentől már tilos. De aki előtte alkalmazt, az nem volt fair??? Ugyan, már. A csalás csak akkor csalás, ha kiderül. Szerintem.

tocede 2011.09.27. 17:37:09

Sziasztok!
Szerény véleményem szerint a verseny nemcsak rossz hatással lehet a küzdelemre, hanem pozitívan is hathat rá. A vállalatok új ötleteket nyerhetnek a konkurencia termékei után, illetve maga a konkurencia is inspirálhatja őket újabb és jobb jószágok előállítására. Ugyanígy a sportban is- nyilván személyiségtől függően- valakit megbénít a vetélytárs jelenléte, míg másokat ez csak feldob.
A fair play szerepét én szintén fontosnak tartom, azonban tudjuk, ahogy vaduz is mondja, a cél szentesíti az eszközt. Tehát bizonyos keretek (törvények, szabályok) között minden megengedett, de például hallottunk már az ipari kémkedésről is...
Aztán hasonlóság lehetne mondjuk az igény kielégítése, de persze a sportban nem fogyasztói igényről van szó, sokkal inkább egyéni vagy csapatérdekek harca. Ma már a sport is erősen elanyagiasodott, ezért megjelenik a profit is. Manapság a sport szerintem már sokat vesztett gyönyörködtető szerepéből.

erisz. 2011.09.27. 18:20:34

Sziasztok!
Szerintem fontos szempont lehet még az összehasonlításban a befektetett tőke megtérülése (netalán még némi haszon szerzése is). Ahogy az üzleti vállalkozások tulajdonosai, úgy a sportversenyek résztvevői is a saját pénzüket ölik bele a "versengésbe". Mezeket, sportszereket kell venni, különféle okmányokat kell beszerezni az induláshoz. A kérdés már csak az, hogy a végeredményben termelődik-e profit. Senki sem az Olimpián vagy a BL-döntőben kezdi milliós fizetésért, hosszú évek vezetnek el oda. És addig az amatőr szinten csak az elégedettség és a megbecsülés marad. Ami azért az én olvasatomban nem elvetendő tényező.
A másik, hogy a fair play valóban nagyon fontos, de nem garantálhatóak teljesen azonos feltételek. Semmilyen versenyszabályzat (sem üzleti, sem sport) nem biztosíthatja, hogy a versenytárs nem rendelkezik jobb reflexekkel, vagy nem látja át jobban stratégiai döntéseinek következményeit.

medve92 2011.09.27. 22:37:14

Szervusztok!

Sok igazság ,,elhangzott" itt. Úgy gondolom, egyértelmű, hogy verseny csak ott alakulhat ki, ahol a résztvevők egyenként képesek fejlődést felmutatni. Ha ez nem adott, akkor hamar kialakul egy kibillenthetetlen állapot a részvevők között, ahol az adott képességeik szerint rangsorolják őket (gyengék elmaradnak). Az emberi cselekvésekre jellemző a fejlődés lehetősége, ez egyaránt a vállalatoknál és a sportokban is megfigyelhető. Ha a résztvevők fejlődni képesek, akkor egymást indukálva, ösztönözve teszik ezt. Minden résztvevő kedvezőbb pozícióba akar kerülni, ami csak akkor érhető el ha fejlődik, ergo így egy verseny alakul ki, melynek alapja a hatékonyabb fejlődés. A vállalati verseny és a sportversenynek is tehát közös alapja a fejlődés lehetősége, illetve célja a kedvező pozíció elérése, mely további előnyökkel jár a versenyben felül elhelyezkedőnek. Ezek az előnyök (plusz javak) természetesen eltérőek a két tárgyalt formánál. Emellett pl. a sport esetében különösen jól megfigyelhetjük, hogy az ún. elérhető plusz javak a történelem során változtak. Más volt a szerepe pl. az ókori olimpiáknak és más a mai szórakoztató sportoknak, így a résztvevők motivációját is más alakította. Manapság az általatok említett üzletté vált sportok motiválója egyértelműen a pénz, de pl. az őslakos amerikai labdajátékot tekintve más jellegű motiváció jelenik meg. (a vesztes csapat tagjai az életükkel fizettek)
A vállalatoknál talán ilyen kontrasztos motivációkülönbség (még) nem figyelhető meg a történelem során, de pl. manapság egyre jelentősebb a környezettudatos termelés (lásd. starbucks video/ 3. előadás), mely a 20. század elején nem jelent meg a gazdasági versenyben való előnyszerzés szempontjaként.

medve92 2011.09.27. 22:52:48

A szabályozásokkal kapcsolatban úgy vélem, hogy egyértelműen komolya létjogosultsága van, mivel maguk az emberek hozták (közvetve) közös megegyezés szerint, így elvileg mindeni érdekeinket képviseli. A fair-play vitában azon az állásponton vagyok, hogy ha esetleg vannak kiskapuk, amik elérhetők az előnyök elérésére, akkor az előbb-utóbb mindenkinek ismert lesz, így a versenyben sem jelent különösebb előnyt. Ha meg egyéb illegális "eszközökre" gondoltatok, akkor annak jobb esetben törvényes következménye van. Ha etikai jellegű kérdéseket sértő "eszközökre" gondoltatok, melyet a cél szentesít, abban az esetben viszont azt mondanám, hogy mindenki a lelkiismeretére bízhatja ezt. (ez talán még függ az adott egyén normarendszerétől, mely különböző nemzeteknél, vallásoknál más lehet)
De szerintem mindenképpen jó a megállapítása Pricemaker-nek, hogy közös tényező az elfogadott szabályrendszer és a felügyelet!

killadam 2011.09.28. 18:53:45

Verseny és sport

Számomra pontokba szedve a következőeket jelenti:
-Versenyhivatal:
- Adott szabályok között működik,felülvizsgálva
-Szükség van a szabályozásra a nem tisztessséges eszközök használatának megakadályozására
-Hatékonyság: Mindkét esetben a leghatékonyabb győz,akinek a leghatékonyabb az edzésterve vagy pl.: marketing terve
-Mindkét esetben a résztvevők egy versenypályán versenyeznek...akár egymást felbuktatva (pl.: futóverseny, állami pályázat)

pricemaker 2011.09.29. 00:00:17

Medve92 egyik gondolatához lenne csak egy kis kiegészítésem. Ha már a környezettudatosságnál tartunk (Starbucks), akkor meg kell említeni, hogy a sportban is erőteljesen megjelent a környezetvédelem.
Gondoljunk csak az autó-motorsportokra, ahol számtalan a környezetet kímélő szabályt alkottak.
Vagy akár meglehet vizsgálni London készülődését a jövő évi olimpiára. Gigantikus, mégis környezetkímélő. A környezettudatos gondolkodás a mai vállalatoknak elengedhetetlen, hogy helyt álljanak a gazdasági versenyben.

BanánosJoe 2011.09.29. 00:15:43

Szerintem is sok esetben nagyon hasonlít a kettő egymásra. Vegyük csak alapul például a lóversenyeket. Végül is az is csak egy sport, mégis mekkora piac épült köré. A lótulajdonosok már-már egy vállalatvezetőként gondolkodnak mikor egy befektetésbe bele kezdenek.
A fair-play témában Medve92-vel teljesen egyet értek. Szerintem is van ennek egy önszabályozó mechanizmusa, és aki ezekből jól jön ki, az fog nyerni. Természetesen a külső beavatkozás sosem elhanyagolható (mind a sportban mind az üzletben)

ito 2011.09.29. 11:46:41

Sziasztok!
Én úgy gondolom, hogy a sportban és a gazdasági versenyben leginkább az tekinthető közösnek, hogy magában a sportban is sok esetben beszélhetünk üzleti vállalkozásokról.
Például figyeljük meg a Formula 1-ben jelenleg legjobb csapatot, amely a "Red Bull" nevet viseli.Ennek a cégnek alapvetően semmi köze az autóversenyzéshez, mégis jövedelmező számukra a részvétel.
Vagy gondoljunk a nagy európai futballklubokra, amelyek már szintén az üzleti érdekeket helyezik előtérbe.
Magyarul, ezeknek az üzleti vállalkozásoknak a sport egy eszköz a gazdasági érdekek érvényesítéséhez.
Ez persze nem mindig helytálló, ugyanis sok kevésbé népszerű sport esetében az adott sportág szeretete jelenthet motivációt.

Antal Gergely 2011.09.29. 17:45:33

@vaduz: "A csalás csak akkor csalás, ha kiderül. Szerintem."
Ehhez annyit tennék hozzá így 3 nap távlatából, hogy a sportban szerintem azért jellemzőbb a fair play betartása, én a sportolókat erkölcsösebbnek tartom, mint a gazdasági verseny szereplőit, de lehet ez csak a saját gondolatom. Érdekes lenne megvizsgálni ezt a fair play dolgot a versenyszerű kerékpározásnál is, felmerülhet az a kérdés, hogy amikor mindenkinek megvan a háttere, hogy csaljon és mindenki ugyanúgy csal, az csalás-e?
A lóverseny, a forma1 és társai mellé pedig feldobnám azt is, hogy nemrég született egy felső döntés, mely szerint az állam 4 látványsportágat támogat nagy mértékben, a többit pedig nem (olyan sikersportok, mint pl a vívás maradtak ki). A sportversenyek ezzel tulajdonképpen szervesen összekapcsolódnak a gazdasággal, illetve az is elgondolkodtat, hogy vajon egy sportágon belül a versenytársaknak megéri-e összefogni azért, hogy a sportágukat népszerűsítsék közösen, így szerezve nagyobb állami és privát támogatást (kapcsolódva itt az előadáson elhangzott szervezet definíciójához, és a felsőbbrendű, szükséges célhoz)

utálom a brokkolit 2011.09.30. 02:37:29

Halihó!

Közös tulajdonság, de akár egy tanulmányi (bármilyen más) versenyt tekintve is, hogy nem egy személy versenyez. A versenytársak között valamilyen kapcsolat van (még ha ez olyan furcsa is, hogy ki kell ütni vagy le kell futni a másikat), a szabályok le vannak fektetve a résztvevők ezzel tisztában vannak. Tudomásuk van arról is, hogy versenyeznek. Minden résztvevő rendelkezik egy céllal (a vállalat alapvető célja, kiütni a nagy boxost, érmet szerezni) és ennek elérésére törekszik.

Kevésbé igaz, hogy mindkettő szolgáltatást, terméket nyújtana, gondoljunk csak bele mennyien szoktak izgulni egy sakk meccsen a közönségben. Persze utóbbi mondat nem áll rendes lábakon, még így is nyújthat szolgáltatást a kiszemelt célközönségnek, de akkor is csak közvetett módon, míg a gazdasági versenyt a közvetlen szolgáltatások, termékek jellemzik (hiszen ezen akarják gennyesre keresni magukat). A gazdasági verseny sportversenyre települése szintén érdekes (a szponzoráció egy nagyon tuti reklám lehet), fordítva nem tudnék ilyen példát hozni.

Az úszók hosszú karrierje egy nagy verseny vagy több pár perces versenyeik vannak? Én utóbbit választanám, hiszen ezt szokás EGY versenynek nevezni. A gazdasági verseny inkább elhúzódó, hosszú folyamat.
Próbáltam magyarázatot találni, például míg a versenyek résztvevői a jelen lévő természetes személyek ebből következik a véges verseny idő, addig a gazdasági verseny résztvevői vállalkozások (jogi személyiséggel) és nem kell (de nem is lehetséges), hogy jelen legyenek. Persze ez nem jó magyarázat (nagy az egyéni vállalkozók és így a természetes személyek aránya), de láthattunk a résztvevők személyével kapcsolatban is különbséget!

Szép álmokat!

Anna93 2011.09.30. 08:26:47

Sziasztok!
A felügyelet, a szabályozás, a fejlődés lehetősége, és a meghatározott cél (egy üzleti vállalkozásnál a profitszerzés, és a fogyasztók kielégítése, a sportnál a képességek fejlesztése, eredmény elérése, profitszerzés vagy akár a nézők (fogyasztók) kielégítése (pl. gálaműsorok)) szerintem is fontos közös jegyei a sport- és gazdasági versenyeknek. Ami még közös lehet, és nem olvastam eddig:
- csoportosítás: mindkét verseny lehet belföldi (országos), vagy nemzetközi, illetve csapat vagy egyéni
-mindkét versenynél feltétele van a belépésnek: a gazdasági versenynél bizonyos belépési korlátok, a sportversenynél pedig például egy eredmény elérése a válogatókon
- a környezet befolyásoló tényezője mindkét versenynél jelen van: egy gyerekből lehet hogy nagy sportoló lenne, de nincs meg a lehetősége, hogy edzen (pl. az ország mennyire támogatja az adott sportágat - anyagi okok, vagy mert nincsenek hegyek, így nem tud síelni)
a vállalatoknál sem mindegy milyen területen működnek
- mindkét verseny a korai időkben alakult ki, azóta szervezettebbé és szabályozottabbá váltak/válnak

Eltérések:
-egy gazdasági versenyben egy vállalat célja a kettős értékteremtés, a sportban a fogyasztók kielégítése szerintem kisebb mértékben jelenik meg
- gazdasági verseny esetén a legyőzöttek végleg kiszorulhatnak (élet halál kérdés lehet számukra), míg a sportban a következő versenyen tiszta lappal indulnak

ito 2011.09.30. 16:56:10

Sziasztok!
Véleményem szerint fontos ezzel a témával kapcsolatban, hogy konkretizáljuk, miről is beszélünk.
Ugyanis nyilvánvaló, hogy a sportágakban eltérő módon jelenik meg a pénzügyi érdek.
Egyes sportokban ez csak a sportág fenntartásához szükséges, ellenben más esetekben cél is lehet a nyereség megszerzése.
És szögezzük le, az igazán nagy gazdasági hatást keltő sportágak a (labdarúgás, a kosárlabda, a tenisz stb.) nem említhetőek egy lapon mondjuk a birkózással vagy a lövészettel.
Több eset is azt példázza, hogy ha ezekben az esetekben a pénzügyileg valami nincs rendben, akkor egy bajnokság akár el sem indul ...

Szili66 2011.09.30. 20:12:12

Sziasztok!

Ha abból indulunk ki, hogy mindkettő verseny, akkor elmondhatjuk, hogy folyamatosan az elsőségért folyik a harc, hiszen mindkét esetben ez a legfontosabb és legjobb pozíció.
Vannak írott és íratlan szabályok, amelyeket jobb betartani. Véleményem szerint a sportoknál ezeket jobban betartják, míg a gazdasági versenyben kevésbé. Lehet olyant hallani, hogy egy vállalat hatalmas profitra tett szert, aztán a végén kiderül, hogy nem fair játékkal.
Mind a kettőbe pénzt kell beleölni ahhoz, hogy előbbre tudjunk jutni, illetve ahhoz, hogy ez később megtérüljön. Az már különbség, hogy melyikre mennyi pénzt áldozunk, mert akár hogy is nézzük, nagyságban két különböző "kategóriáról" beszélünk.
Mindkét esetben az ellenfelek motiválják egymást, húzzák felfelé a másikat, így ez megköveteli a folyamatos és teljes erőbedobást, hiszen mindig jobbak akarnak lenni a másiknál.
Ha hosszabb idő eltelik, kialakul egyfajta hierarchia a küzdő felek között, és aki az elején lemarad, az később sem tud beleszólni az eredményekbe. Bár az is igaz, hogy mindenhol vannak hegyek, völgyek, és az is előfordulhat, hogy egy sikertelenebb "versenyző" egyik napról a másikra előretör.De ez inkább a gazdasági versenyre igaz, mert sportnál idő kell ahhoz, hogy valaki előrébb jusson.
Különbségként megemlíteném még, hogy a két esetben különböző nagyságúak a célok, illetve az elért helyezés sportban kevésbé számít, mint a gazdasági versenyben. Például egy sporteseményen nem lesz a versenyző kevesebb, ha nem ér el helyezést, viszont a vállalatok életében nagy változás következik be, ha alulmaradnak a versenyben, hiszen lehet, hogy csődbe megy, így ez emberek tömegére hat ki negatívan.

pricemaker 2011.10.01. 21:08:03

Szili66 utolsó gondolatára szeretnék reagálni, mert sztem ez egyáltalán nem igaz, hogy az elért helyezés sportban kevesebbet számít, mint a gazdasági versenyben. Rengeteg sportoló az életét teszi fel egy napra, például amikor az olimpián lefutja 10mp alatt a 100m-t. Arra a pillanatra várt és készült mindig, drámaként éli meg nyilvánvalóan ha rosszul sül el a versenye.
Talán inkább, úgy lehetne megfogalmazni pontosabban, hogy a sportban és a gazdasági életben is léteznek hullámhegyek és hullámvölgyek. Kérdés csak az, hogy ezek mien magasak vagy mélyek, ugyanis a csúcs és a csőd között néha igazán kicsi a különbség.

Noemi91 2011.10.02. 17:45:58

Véleményem szerint a sport és az üzleti verseny is egy előre megtervezett stratégia szerint indul, a folyamat közben viszont a versenytárak viselkedését kiismerve és megtapasztalva változtatni kell rajta: idomulni kell az ő stratégiájukhoz, amennyiben azzal sikert érhetünk el, avagy éppen egy "szöges ellentéttel" fellépni. Ha egy versenyző látja, hogy a versenytársai sokkal gyengébbek nála, akkor érezheti úgy, hogy ez a pálya nem kihívás számára, nem tudná megfelelően kamatoztatni erőforrásait. Ilyen esetben javasolt egy másik sportág, avagy iparág választása; ugyanúgy akkor is, ha túl erős versenytársakkal kerülnénk egy csoportba.

Egy másik közös tulajdonság a márkanév húzó ereje. Ugyanúgy egy jó vállalati márkanévvel, mint egy befutott, ismert sportoló nevével is bármilyen terméket el lehet adni és versenyelőnyt lehet elérni.

charliesheen 2011.12.13. 15:04:14

Véleményem szerint rengeteg közös pont van a sportversenyek és a gazdasági verseny között. Például az, hogy mindkettő a a többiek elleni tartós előny és győzelem megszerzésére irányul. Mint a gazdaságban úgy a sportban is keresnek egy olyan megoldást, jószágot amellyel a versenytársak elé kerülhetünk. Mind a sport, mind a gazdasági verseny szereplőire rengeteg külső befolyás irányul. Így a gazdaságra a külső érintettek és a környezet változásai, úgy a sportra a sérülések és pl esetenként az időjárás. Közös még az is hogy ha egy bizonyos szereplő befut az élbolyba akkor sokan ismerik a nevét, nagyobb eséllyel fektetnek beléjük bizalmat illetve tőkét. Jelen van tehát mindkét szektorban a márkanév is. Mindkét dolognál fontosak a belépés korlátok is.
süti beállítások módosítása