HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

A vállalat helye a társadalmi rendszerben 1. kérdés

2012.09.24. 11:52 palfiildi

Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól?


A hozzászólásokat szeptember 28. (péntek) reggel 9 óráig várjuk!
 

Kedves Hallgatók!

Ezen a héten én reflektálok a határidőig beérkezett blogkommentekre, igyekezvén összegezni és kiemelni a legfontosabb pontokat.

Erre a kérdésre (most már talán mondhatni, megszokott módon) ismét kevesebb vélemény érkezett, mint a másik kérdésre, de azok összességében újból nagyon jók voltak, és a korábbiakhoz képest új fókuszpontok is megjelentek. A hozzászólók alaposan kiveséztek sok hasonlóságot és különbséget, ezeket nem szeretném egyenként megismételni. Helyette néhány fontosabb ponthoz szólnék hozzá.

Szabályozás és fair play: tavaly a legnagyobb vitákat kiváltó pont volt ez. J Idén némileg háttérbe szorult más szempontokhoz képest. Jók voltak a termeléssel kapcsolatos összehasonlítások, ahol a „termék” és az azt előállító folyamatot is elkülönítette a hozzászóló (pl. Mihalovits Ervin). valamint a különböző koordinációs mechanizmusok megjelenésének és az intézményrendszer összevetése (nmilan, cidri14). Ehhez kapcsolható Mihalovits Ervin megjegyzése az objektív és szubjektív szempontrendszerekről a sport és a gazdaság esetében, másnál így expliciten ez a kérdés nem merült fel, de van benne potenciál.

Profitszerzés és fogyasztói igény kielégítése: több helyen is felmerült ez a kérdés, és a hozzászólók jól rámutattak a sportversenyek esetén is a kettős értékteremtés fontosságára. Néha kérdés, hogy ki az „elsődleges” fogyasztó. b.ilo összehasonlítja a magyar NB1-es meccsek keresletét az angol vagy spanyol első ligás meccsekével, egyértelmű eredménnyel. Ami érdekes azonban, hogy noha pl. a magyar NB1-es meccsek látogatottsága átlagban (fogalmazzunk úgy, hogy) szórványos, a televíziós közvetítések a legnézettebb sportesemények körében vannak. A fenntartható profitabilitás mindkét területen fontos, és itt Hajron rámutat egy fontos problémára pl. a nyugati fociklubokkal kapcsolatban, akik irreális fizetéseket adnak játékosoknak és emiatt komoly pénzügyi gondokkal küszködnek. Azakinem talán kicsit beszorítja hasonlatával a gazdasági szereplők mozgásterét, mert jellemzően egy vállalkozás nem egy rossz üzlet miatt megy tönkre, hanem ez szintén folyamat, ahol egy-egy rossz üzlet megfeleltethető egy-egy elveszített mérkőzésnek, és a javítás lehetősége itt is megvan. Nagyon jól felhívja a figyelmet a mindkét területen megfigyelhető széttöredezett piacokra.

Fizikai vs mentális tapasztalatok: csak annyit tennék hozzá, hogy egy kicsit sarkosak voltak a megállapítások, miszerint a gazdaságban mentális, a sportban fizikai „tudást”, tapasztalatokat szerezhetünk. Azzal egyetértek, hogy a legtöbb sportágban a fizikai oldal általában hangsúlyosabban/nyíltabban jelen van, mint a gazdasági munkákban, de ne felejtsük el, hogy a technikai felkészültség (itt most a feladat, mozdulat végrehajtásának szakszerűségére gondolok) és a koncentrálás, mentális erőnlét egyaránt fontos. Ha nem vagy ott fejben egy sportversenyen, akkor az nagy baj. Ugyanígy, gazdasági szituációkban is sokszor fontos a jó erőnlét (pl. az állóképesség napi 10-12 órás vagy még hosszabb igénybevétel esetén, ami azért sok helyen előfordulhat), azaz bőven van lehetőség fizikai tapasztalatokat szerezni itt is, és meg kell tanulni ezen helyzetek kezelésének a módját. J Erre jó példa Horváth Norbert kommentje is.

Szervezeti megoldások: a nonprofit struktúrák esetét b.ilo részletezte. Annyit hozzáfűznék, hogy non-profit jelleg nem jelenti azt, hogy egy ilyen szervezet ne versenyezhetne, és ne lehetne profitábilis – csak az elért nyereséget nem lehet kiszedni belőle, hanem vissza kell forgatni a működésébe. Non-profit vagy már elsődlegesen nem profitorientált szereplők megjelenése egyre gyakoribb mindenfele. Nálunk is lehet már non-profit kft-t alapítani, vagy egy másik példa az ún. B Corpok típusa az USÁ-ban. Hajron jó párhuzamot vont az egyéni versenyzők és vállalkozók között. A költségösszehasonlításokkal azonban érdemes óvatosnak lenni, személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy egy teniszező összköltsége (rengeteg utazás, edzők, szállás stb. fizetése) alacsonyabb egy sportlövőénél, viszont a pénzszerzési lehetőségek tényleg biztosan jobbak. i01 jól megpedzegeti a vezetőségek és edzők, trénerek felelősségének kérdését. Ami itt még felmerülhet, az pl. a sportolók menedzsereinek szerepe, amit párhuzamba lehetne vonni a vállalati menedzserekkel. Talán jövőre ez lesz az egyik fókuszpont. J cidri14 jól felhívja a figyelmet arra, hogy tőke a sporthoz is kell, a tehetség önmagában nem mindig elég – csakúgy, mint a gazdasági életben.

Történelmi párhuzamok: mindenki, aki ilyen jellegű hozzászólást tett, azt mondta, hogy a sportversenyek sokkal régebb óta jelen vannak, mint a gazdasái verseny. Ezzel nem értek egyet, és szerintem itt valami félreértésről lehet szó a versennyel kapcsolatban. Az igaz, hogy a kapitalista rendszerben va verseny újabb keletű, de azt ne felejtsük el, hogy a gazdasági tevékenységek és kereskedelmi tevékenységek az őskorig visszakövethetők. Az ezekben résztvevő szereplők ugyanúgy versenyeztek egymással, mégha a keretek nem is voltak olyan szofisztikáltak, mint napjainkban, de pl. a babilóni törvénykezés (Hammurapi alatt) is foglalkozott ilyen jellegű dolgokkal. A sportversenyek szintén nagyon régre nyúlnak vissza (pl. az Iliászban is találunk versenyekről szóló leírást a görök harcosok között), nem véletlen, az emberek szeretnek versengeni egymással. J Nem hinném, hogy jelenleg meg tudnánk állapítani, melyik alakult ki ténylegesen előbb. Hajron hozzászólásához még annyit, hogy az ókori olimpiáknak és versenyeknek nagyon komoly anyagi vonzata is volt, hivatásos sportolókkal, akik a nyereményekből tartották el magukat! A modern olimpiai eszme szép, csak nem tükrözi az eredeti ókori állapotokat. J

 

Matyusz Zsolt

11 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr74799297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihalovits Ervin 2012.09.24. 13:01:20

Alapvetően mindkettő esetében igen komoly szabályozás van annak érdekében, hogy valóban a legjobb győzzön. Ez nem csak a végső termékre/eredményekre vonatkozik, amelyeknek meg kell felelni pl. élelmiszerbiztonsági/mozgástechnikai szempontoknak, hanem már a gyártásra/felkészülésre is. Ugyanakkor mindkét esetben a szabályozás arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb mozgástere legyen a versenyzőknek: nem kötelezik őket sem egységes csomagolásra, sem azonos szervezeti felépítésre, ahogy a foci esetében is mindenki megválaszthatja a nyári edzőtábor helyszínét vagy a kívánt taktikát, legyen az tiki-taka vagy angolos brusztolás.

További hasonlóság, hogy mindkét esetben előfordul a csalás, például korrupción keresztül vagy tiltott teljesítménynövelő szerek alkalmazásával.

Mindkét versenyhelyzet esetén hirdethetünk győztest objektív és szubjektív szempontok alapján. A ping-pong/ugyanolyan nagyságú és anyagú csavarok esetében világosan tudunk dönteni nyert pontok/ár alapján, míg például bizonyos esetekben a vásárló/bíró szubjektív szempontok alapján ítél (design/jégkorcsolya).

b.ilo 2012.09.24. 18:02:00

A sport és a vállalalatok egyaránt hangsúlyos szerepet játszanak főként az európai és az amerikai ember életében. Mindkettőben megtalálható az éles verseny, azonban az a kérdést, hogy mi a különbség a sportversenyek és a gazdasági versenyek között igen csak elgondolkodtató.
A sport, csakúgy, mint a vállalatok jó része, dinamikus és nagyon gyorsan fejlődő ágazat. Nézzünk meg például egy 70-es évekbeli foci meccset, és egy mait! Látható, hogy sokkal pörgősebb, gyorsabb egy mai meccs, a játékosok pedig sokkal erősebben motiváltak a pénz iránt! A vállalatoknak is (általában) legfontosabb célja, a profitszerzés. A piaci gazdaságokban ez mozgatórúgó. A sportversenyeknek és azok közvetítésének célja (ez már maga egy vállalati cél lehet!) a „fogyasztói igények kielégítése” is. Tehát élvezeti lehetőséget biztosít a tévé nézőknek és a stadionban ülőknek egyaránt. Ha nem elég színvonalas és éles a verseny, jóval kevesebb „fogyasztó” lesz. Egy Magyarországon rendezett NB1-es meccsnek például, közel sincs akkora sikere és kereslete, mint egy Angliában, vagy Spanyolországban megrendezésre kerülő 1. osztályú meccsnek. A legjobb játékosokból is légiósokká válnak emiatt (pl.: Dzsudzsák).
A verseny kiéleződése miatt sok sportoló használ legális, vagy nem legális doppingszereket. A vállalatok ezen szerei az adó-optimalizáció, és adócsalás. E két típusú verseny működésének alapvető feltétele a sportolók és vállalatok jogi keretek közé szorítása. Ezért tilos a doppingszerek használata, az adócsalás, vagy az offshore cégek létrehozása.
Ha elég nagy a verseny a sportban, és ezáltal az színvonalassá válik, az az iránti érdeklődés egyre nő. Ha a verseny a gazdaságban nagy, a termékek, szolgáltatások is színvonalasak lesznek (általában!) és nő a kereslet. Ezért mindkettő verseny eszköze lelehet a regionális fejlődésnek és ösztönözhetik az infrastruktúra megújítását.
Ugyanakkor a sportesemények jelentős részére nonprofit struktúrák keretében kerül sor és függenek a nyilvánosság támogatásából, hogy valamennyi ember számára hozzáférést biztosítson. Ez nem jellemző a vállalatokra. A non-profit vállalatok nincsenek versenyben, míg a sportban a verseny zajlik. Sportversenyekhez nem feltétlenül kell tőke, viszont a vállalalatok alapvető feltétele, hogy legyen pénz, amiből elindulhat, amiből be tud fektetni. Ha tehát nincs saját tőke, a vállalatok el sem tudnak indulni, így a versenyben sem vehetnek részt.

b.ilo 2012.09.24. 19:23:24

Bocs, elírtam! Az offshore cégek alapítása nem illegális, viszont a kedvező adózás miatt nagyon sok ilyen cég létre jön létre.

Hajron 2012.09.25. 13:13:51

A sportverseny sokkal régebb óta van jelen a társadalmunkban, mint a gazdasági verseny. Annak idején nem volt anyagi vonzata (ókori olimpiák) a sportversenyeknek, csakis a dicsőség.

Manapság a sportversenyek is többnyire üzleti alapon nyugszanak. A sportban résztvevő személyeket két csoportra bontanám: egyéni és csapatban versenyzők.

Az egyéni versenyzők az egyéni vállalkozóknak feleltethetőek meg: a legtöbb esetben saját tőkéjüket (idő, pénz, etc.) teszik kockára, s ha ez nem termel profitot, úgy egy idő után fel kell hagyniuk az élsporttal.
Egy sportlövésznek önmagának kell gondoskodnia a felszereléséről, edzéseinek költségeiről. Ha nem ér el eredményt, nem talál szponzorokat, fel kell hagynia a sportággal.
Ez többnyire igaz az összes egyéni sportágra, de természetesen egy-egy ilyen vállalkozás lehet olcsóbb és drágább is - ám ez nem feltételezi a kisebb vagy nagyobb hasznot. Például: a teniszező összköltsége kisebb, mint egy sportlövő összköltsége, de a tenisz egy nézettebb sportág.

Az egyéni vállalkozó pedig tulajdonképpen befektetik a tehetségüket egy-egy vállalkozásba, a profit reményében.

A csapatsportok inkább hasonlítanak egy vállalatra, ahol a csapatversenyző alkalmazottként vesz részt a vállalat tevékenységében. Jó példa erre a labdarúgás világa, ahol a legnagyobb vállalatok játékosai több milliárd forintos fizetést tudhatnak magukénak éves szinten. Ha a vállalat nem lenne nyereséges, nem tudná kifizetni alkalmazottjait és csődbe menne. Így történt ebben az évben a skót labdarúgás ikonjával, a Rangers FC-vel.

Természetesen, egyik vállalkozási forma sem lehetne nyereséges a "dicsőség"-faktor nélkül, hiszen az a legnagyobb tényezője a vásárlóerő növelésének. Tehát a nyereség forrása a "dicsőség", a minél jobb helyezésre való törekvés.

A játékospiac megfeleltethető a menedzserpiacnak. A játékosok több kategóriába sorolhatóak, a sztárjátékos például ugyanúgy választhat, mint a topmenedzser: több pénz vagy nagyobb dicsőség, preferált környezet, egyéni célok, s így tovább.

A gazdasági verseny (s a sportverseny is) egyre jobban hasonlít egy gladiátorviadalra: a gyengébb gladiátor alulmarad az erősebb gladiátorral szemben, s ha külső tényező (Caesar, nép) nem segít rajta, meghal.

Horváth Norbert 2012.09.25. 19:32:57

Úgy vélem szoros kapcsolat van a két fogalom között. Én elsősorban a versenyszellemre, önismeretre, fegyelmezettségre szeretnék összpontosítani a hozzászólásomban. Szeretném kifejteni, hogy ezek a tulajdonságok remekül sajátíthatók el a sportban, és hatalmas sikerrel használhatók fel az üzleti életben. Talán példákkal lehetne a legjobban szemléltetni az imént leírtakat.

Elsőként had említsem meg Balogh Leventét, akit gondolom sokan ismernek már, főként a sajtóból. Ő a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa. A márka hírneve - és persze minősége - mind neki köszönhető. A szentkirályi lelőhely feltárásakor még nem volt meg Magyarországon az ásványvíz iránti kereslet sem, illetve a céget is úgy vásárolta meg apjától, hogy veszteséges volt. A piacot is saját magának kellett megteremtenie, illetve ezt követően a szükséges beruházások is rá hárultak (gépsorok megvétele például). Annak ellenére, hogy rokonai, ismerősei, főnökei is lebeszélték, Ő mégis hitt a márkában, és nem adta fel a harcot.

Hogy ez hogyan volt lehetséges? Egy olyan céltudatosság, kitartás, és versenyszellem kialakításával, amelyet főként a sportban lehet elsajátítani. Balogh Levente ugyanis 6 éves kora óta cselgáncsozik, és 18-szoros országos bajnok. "Megszoktam a küzdelmet: az edzőm felküldött a tatamira, és az olimpiai bajnokot ugyanúgy le kellett győznöm, mint egy ismeretlen versenyzőt." - meséli Balogh. "Ha áttörő eredményt akarok elérni, akkor a legerősebbet, legtaktikusabbat és legsikeresebbet kell megpróbálnom legyőzni". Ezt a hitvallását mai napig követi az üzleti életben is.

De akár megemlíthetném Sárvári Györgyöt is. Ugyan hazánkban az ún. Coachingok még nem annyira elterjedtek a szervezetek (vállalatok) körében, az említett személy ennek kiemelkedő képviselője itthon; vállalati felsővezetők tanácsadójaként dolgozik. Fontos megemlíteni, hogy harcművész is: részben innen származik kiváló emberismerete és sikeressége, amelyre mint látjuk, az üzleti életben magas pozíciót betöltő személyek is igényt tartanak.

Illetve példaként felhozhatnám Demján Sándor nevét is, akiről a Vállalatgazdaságtan előadáson néztünk interjút. Ebben ő is kifejtette, hogy sok más kulcsfontosságú tulajdonság mellett nagyon fontos a sport, mivel önismeretre, fegyelmezettségre, és magabiztosságra tanít; ezek az üzleti életben is elengedhetetlenek.

Lehet, hogy kicsit más szempontból közelítettem meg ezt a témát, de remélem azért értékes gondolatokat tudtam átadni.

i01 2012.09.25. 23:15:16

Egy kicsit realista módon kívánom megközelíteni a sportok, és ezen beül is a versenysportok által generált versengés feszesebb ritmusát, amelyet akár a gazdasági verseny egy más dimenzióba való áthelyezéseként is felfoghatunk. A példám a tenisz lesz, mivel egyrészt egy gyors játékmenettel jellemezhető sportágról van szó, másrészt Magyarországon a teniszversenyzők közössége már-már „családias” hangulatban érezhetik magukat, hiszen viszonylag kevésbé űzött sportágról beszélhetünk. Az utóbbi szempontot akár úgy is átültethetjük a gazdaság területére, mintha a teniszjátékos egy olyan vállalkozó lenne, aki sokrétű kapcsolati hálózattal rendelkezik, ezáltal könnyebben tud kommunikálni a közösség egyéb szereplőivel.
A gazdaságban elfoglalt, társadalmi szerepkör által meghatározott vezető pozíció megtartásához gyors és határozott, de ugyanakkor bölcs döntésekre is szükség van, amelyekkel tovább lehet építeni és erősíteni a helyzetünket. Lényegében erről szól a teniszben a labdamenet: a létező legnagyobb higgadtsággal, folyamatosan végzett racionális döntésekkel „behúzni a szettet”.
A fenti kijelentésekkel pedig csak egyet tudok érteni: mint ahogy az üzleti világban is a legjobb vállalkozók hívják fel magukra a figyelmet, úgy a teniszben is csak a legsikeresebb teniszcsillagok számíthatnak a bevételük legnagyobb részét kitevő szponzorajánlatokra, már-már egybe forrasztva a nevet és a márkát (pl. egy sportrajongó számára szinte elképzelhetetlen egy nem Nike-felszerelésben küzdő Rafael Nadal).
Amiben eltérhet a két dolog, az a vereség következményei, de mindkét oldalon radikális következményekkel járhat egy hatalmas bukás. A sportoló számára nem csak egy presztízs kérdésről kell beszélnünk, hiszen a sportoló is a győzelmeiből él meg (ezekért járnak a szponzorszerződések is). Ugyanez vonatkozhat egy sportoló/csapat felkészítését segítő csapatra is: ahogy az üzleti világban is lehet hallani az üzleti döntések nagy részét irányító vezetőségek elbocsátásáról, úgy a sport világában is takarékra kerülnek a gyengén teljesítő edzők és trénerek.

nmilan 2012.09.26. 00:31:51

A párhuzamra és az ellentétekre vonatkozó állításaim átfogóan a sport jelenségéből kívánom levonni, azonban egyes pontosabb példák esetében jóval gyakorlatiasabban szeretnék eljárni: egy egzakt sport, nevezetesen a vívás-párbajtőr olimpiai sportágon keresztül szeretném megállapítani a felmerülő egyezéseket, vagy eltéréseket.

Alapvetően a verseny fogalma már megadja a két típus, a gazdasági és a sportbeli kompetíció – egyébként megegyező – keretét: két vagy több szereplő egymással szembeni előnyszerzésére irányuló, adott szabályok között zajló tevékenysége. Tekintsük most a definíciót összetevő elemeket. A szereplők léte egyértelmű mindkét esetben, mint ahogy az előnyszerzésre való törekvés is. A szabályok természetesen különbözhetnek, hiszen már a sportágak között is jelentős eltérések vannak, de mind a gazdaság, mind minden egyéb sport esetében elkerülhetetlen összetevő a szabályozás tevékenysége. A gazdaságra vonatkozó szabályozás tökéletesen párhuzamba hozható a sportok szabályaival, ennek bizonyításához a konkrétabb példát, a párbajtőrt fogjuk felhasználni.

A szabályozás az egyenlő feltételekre való törekvést igyekszik szem előtt tartani, valamint megpróbálja a lehető legkevesebb korlátozás mellett a résztvevő szereplők érdekét szolgálni.

Gondoljuk csak meg, milyen szinten leredukált a sportágak szabályzata, a hagyomány elvének kivételével az egyszerűségre törekednek. A gyakorlati példán keresztül bemutatva: a párbajtőrözőknek kötelező felszereléséhez tartozik a mellvédő, a speciális ruha, sisak és kesztyű, azonban ezek mind a sportolók testi épségének védelmét szolgálják, nem pedig felesleges funkcióval bíró elemek. Mi értelme lenne például egy búvár ólomövét ráakasztani egy vívóra, ha ezzel nem új sportágat szeretnénk létrehozni? (Ehhez hozzátartozik, hogy manapság is léteznek olyan sportok, melyek látszólag teljesen értelmetlen szabályokat tartalmaznak, ezekre most nem kívánok kitérni.)

A versennyel kapcsolatban érdemes megemlítenünk a szintén hasonlóan működő koordinációs mechanizmusokat is. A sportversenyek tekintetében ezek a mechanizmusok leginkább a szabályok egy speciális formájaként jelennek meg (pl. fair play). Ez a típusú íratlan szabályrendszer leginkább az etikai mechanizmussal hozható párhuzamba, noha a többi eset is fellelhető a sportversenyek valamely részeseteiben.

Hasonlóság figyelhető meg továbbá a szabályok be nem tartása, a csalás esetén felmerülő penalizálásban is. A hivatalos versenyeken rajtakapott résztvevőknek hatalmas érvágást jelenthet egy-egy büntetési forma, s ebben a gazdasági és a sportbeli oldal is megegyezik. Az olimpikon sportolók doppingolás esetén kizárást, amennyiben erre van lehetőség, az érem elvételét, s hatalmas presztizsbeni visszaesést szenvedhetnek el, míg pl. a tőzsdemanipuláció esetén is jelentős büntetésekre lehet számítani.

A különbségek oldalán érdemes megfigyelnünk a marketing kérdését. Míg a sportversenyek szinte legnagyobb bevétele az esetleges szponzorok és a reklámok által bevont szélesebb rétegek által keletkezik, addig a gazdasági verseny önnön keretein belül képes ugyanezt elérni. A verseny funkciója a sportban manapság sokkal inkább a lehető legnagyobb bevétel megszerzésére irányul, míg a gazdaságban véleményem szerint kifejezetten a hatékonyság növelését nevezhetjük elsődleges célnak, s ez lesz majd képes több csatornán keresztül növelni az elérhető pénzmennyiséget.

Ennek fordítottja jelenhet meg a technológia kérdéskörében. A gazdasági verseny a technológiát eszközként használja fel a nagyobb hatékonyság és ezzel együtt profittermelésre, míg a sport a technológiát saját maga fejlesztésére alkalmazza, s elsősorban a keretein belüli eredmények javítására, természetesen ennek mellékhatásaként akár növekedhetnek a bevételek, bár ezen növekedés mibenléte, s mértéke már nem egyértelmű. (A párbajtőr sportág fejlettebb felszerelésekkel sem feltétlenül eredményez nagyobb bevételt.)

Azakinem 2012.09.26. 10:28:05

Én úgy gondolom, hogy a sport, illetve a gazdasági verseny alapvetően a profitorientáltságban azonos. Míg a sportban a dicsőség a cél, vagy egyeseknek például az izomtömeg növelés, addig a gazdasági versenyben a szakmai tapasztalat szerzése, illetve a pénz a legmeghatározóbb tényező a verseny érintettjei számára. Még egy fontos hasonlóság, hogy mindkét esetben mások legyőzése a legfontosabb cél, "nem az számít hogy miben vagyunk jók, hanem hogy miben a legjobbak".

Azonban egy alapvető különbség, hogy míg a sportversenyek esetében, persze emberi korlátokon belül végtelen lehetőséggel gazdálkodhatunk, addig a gazdasági versenyben ez már nem érvényes, ott igencsak korlátozottak vagyunk. Például, ha elvesztünk egy futball mérkőzést, akkor nem történik semmi, ezt követően majd jobban, erősebben, többet edzünk, és majd a következő mérkőzésen újra megpróbálhatjuk. Ám ez a gazdasági versenyben már nem igaz. Ha például alapítunk egy vállalkozást, és beleinvesztáljuk az összes pénzünket, mert annyira biztosak vagyunk a sikerünkben, és mégis elvesztünk mindent, akkor nem kezdhetjük újra az egészet.

Manapság már a sport is kezd profit orientálttá válni, a különbségek csökkenek, akár azt is mondhatjuk, hogy rossz irányba fejlődünk. A sportban már lassan nem az számít, hogy ki a legjobb, hanem az, hogy ki tud úgy a legjobban, és a legtöbbet csalni, hogy azt ne vegyék észre. A gazdasági versenyen belül ugyancsak megfigyelhető egy ilyen változás, sok vállalkozás csak az emberek becsapására, pénzük elvételére alapítódik. A gazdasági versenyben általánosságban mondhatjuk, hogy inkább mentális, tudásbeli tapasztalatokat szerezhetünk, addig a sport "testi tapasztalatokat" ad számunkra, emiatt végezzük.

Végezetül pedig még egy fontos hasonlóságot említenék meg a sport, valamint a gazdasági verseny között. Ha megfigyeljük a piac egy bizonyos szempontból ugyancsak széttöredezett, mint a sportágak. Ha a piacra akarunk belépni eldönthetjük, hogy például háziasszonyoknak akarunk tűket gyártani, vagy éppen fuvarozással foglalkozunk, ugyanígy eldönthetjük, hogy futballozni szeretnénk, vagy netalántán raftingolni.

kfanni 2012.09.27. 18:38:00

Szerintem a sportversenyek és a gazdasági versenyek között nagyon sok hasonlóság van: például a belépési és kilépési korlátok. Ez szerintem a legélesebben a golfnál jelenik meg, ahol van, hogy bizonyos pályákra rá sem engednek, ha nincs meg a megfelelő képzettség.

A többit szerintem az előző hozzászólók elég jól és szerintem nagyon részletesen leírták...

cidri14 2012.09.27. 21:25:26

Maga a verseny az emberiséggel egy időben született, hiszen az az ősember, amelyik lassúbb volt társainál és nem ért oda elég gyorsan az elejtett mamuthoz vagy gyűjtött elég bogyót, nem maradt életben. A sportversenyeken egyrészt előbb jelentek meg, mint a gazdasági versenyek, továbbá még sosem történt olyan, hogy a sportversenyeket beszüntették volna, míg a gazdasági versenyek egy-egy korszakra megszűntek (pl. céhek, kommunizmus).

Véleményem szerint a jó sportolók képzéséhez is elengedhetetlen a tőke és a fejlett infrastruktúra, csakúgy, mint a fejlődni vágyó vállalatoknak. Lehet például akármilyen tehetséges úszó egy Szajlán élő kisfiú, ha a községében nincs uszoda és nincs lehetősége képezni magát, a kevésbé tehetséges budapesti fiú fog kijutni az olimpiára, akinek számtalan uszoda, sportbolt és edző állt rendelkezésére. A sport- és gazdasági versenyek világa tehát igazságtalan is, a tehetség (akár egy sporthoz akár fantasztikus ötletek egy vállalat vezetéséhez) önmagában nem elég, az a döntő, ki milyen anyagi háttérrel rendelkezik, hova született, kiket ismer.

Azonos még, hogy mindkét versengésben fontos a fair play, a sportszerűség. Erre különböző intézmények ügyelnek, mind a sport világában, mind a gazdaságban. Ilyen a Gazdasági Versenyhivatal vagy a FIFA.

Továbbá a sport is egyre inkább a fogyasztók igényeinek próbál eleget tenni. A sportnak szórakoztatónak kell lennie, látványosnak, lenyűgözőnek, különben az emberek nem rajonganak majd egy-egy sportolóért így a szponzorok és reklámügynökségek is elpártolnak tőlük. Ez tisztán megfigyelhető például a ritmikus sportgimnasztikában -igaz, ezt a sportágat hazánkban nem követik annyian mint például Oroszországban- , ahol manapság már a dresszükkel is próbálják egymást túlszárnyalni a versenyzők. A rengeteg strasszal díszített színes ruhák már egyáltalán nem hasonlítanak a pár évtizeddel ezelőtti sima tornadresszekre. De a gyakorlatok sem. Minden edző próbál új és új koreográfiát összeállítani, lélegzetelállító elemekkel. A kevésbé látványos sportok terén is óriási a fejlődés, minden versenyző sokkal gyorsabb, mint 10 évvel ezelőtt. A gazdaság terén is állandóan próbálnak újjal előállni. Egy kislány talán már nem is örülne egy olyan játékbabának, ami nem beszél, főz és táncol egyszerre, miközben a hajszíne hő hatására színt vált.

Különbség a két területen az, hogy míg a sport a fizikai adottságokat díjazza (kivéve a sakkot), egy vállalat nem lesz attól jobb, ha vezetője tud súlyt emelni vagy különösen hajlékony. A gazdasági életben csakis kizárólag a szellemi adottságok számítanak.

hgabor93 2012.09.28. 07:28:48

Véleményem szerint egy vállalat felépítésének struktúrája elsősorban a csapatsportokkal mutat rokonságot, hiszen mindkét esetben létezik egy tulajdonos, aki birtokolja az adott vállalatot vagy csapatot, és ez a tulajdonos a vezetési feladatokat másokra, a menedzsmentre, illetve az edzőre bízza.
A csapatban a játékosok tehetségük alapján szerveződnek hierarchiába (így jut például vezető szerephez a csapatkapitány), míg a vállalatoknál a legtöbb esetben a rátermettség az alapja főnök-beosztott viszony kialakulásának.
Talán a legfontosabb egyezés a szabályok tiszteletben tartásának fontossága. Enélkül egy vállalat és egy csapat sem lehet igazán sikeres. A szabályzat követésén túl azonban a társadalmi felelősségvállalás is meghatározó elem mindkét szervezet esetében (gondoljunk csak a jótékonykodó sportolókra és a környezetbarát eszközöket preferáló vállaltokra).
Egy másik összekötő kapocs a csapatmunka. Rendkívül lényeges, hogy mind a munkatársak, mind a játékosok egyéni céljaikat egy időre félretéve tudjanak együtt dolgozni.
süti beállítások módosítása