HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Üzleti gazdaságtan 12. kérdés

2011.04.19. 14:33 palfiildi

A kontroller szakma egyre több hallgató számára vonzó lehetőség, ugyanakkor a számos előny mellett sok nehézséggel, kihívással is jár a munkakör. Ön szerint mik a legfőbb előnyei és hátrányai a szakmának illetve Ön választaná ezt a hivatást? Milyen képességekkel kell egy jó controllernek rendelkeznie?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr82839695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crouchy 2011.04.23. 23:48:28

A 2 fő képesség amit az előadó kiemelt, ha jól emlékszem: 1
1 Tudni kell jól kommunikálnia a vállalat minden szintjén dolgozókkal, tehát az egyszerű gépkezelő gondolatait is meg kell érteni, valamint a vezérigazgatóét is.
2. a másik pedig hogy "legyen valamiféle affinitása a számokhoz", ne vesszen el a sok oldalas pénzügyi jelentések között, tudja hogy melyik számot kell néznie, és pár adatból "érezze meg" ha valami nem stimmel. A tapasztalatok gyarapodásával, ez a képesség nyilván javulhat.

Ezekből kiindulva, legfőbb előny véleményem szerint az lehet, hogy a kontroller látja leginkább át a cég működését, mivel annak minden szintjén dolgozókkal kapcsolatban van. Ez persze lehet nehézség is, hiszen természeténél fogva egy vállalatban folyamatos érdekellentétek vannak jelen, a kontrollernek pedig ebből következően mindenkivel adódhat konfliktusa.

A legnagyobb kihívás szerintem az, hogy elnyerje a dolgozók bizalmát, és mindenkivel megtalálja a közös hangot, a megfelelő hangnemet.

Az előadás alapján eléggé érdekesnek találtam a szakmát, de általában bármi iránt nagyon tudok lelkesedni ha valaki olyan beszél róla, aki láthatólag ért hozzá, és szereti is csinálni.

Ben89 2011.04.25. 21:51:58

Egy kontrollernek mindenképp szüksége van (mint ahogy azt már crouchy is említette) kiváló kommunikációs képességre minden szinten, illetve valamilyen szintű matematikai/számviteli ismeretre.
Ezenfelül én még fontosnak tartom a jó elemzőképességet ill. a remek tervező/szervezőképességet is. Ez is nagyon fontos, ha az ember mindent kézben kíván tartani.
Továbbá a mai világban fontosak a számítástechnikai ismeretek is, hisz a kontroller a felelős a szükséges adat- és információellátási szolgáltatásokért.

Legnagyobb előnyét ennek a szakmának abban látom, hogy nagy "hatalmuk" van, hisz sok mindenbe belelátnak, ellenőrizhetnek, számon kérhetnek, és sok esetben tanácsot/javaslatokat tehetnek a vállalat optimális működése érdekében.

Hátránya, hogy nagyon nagy felelősség hárul a vállaikra, és ez csak rendkívüli teherbíró képesség mellett viselhető el, különben a stressz felőröli az embert.

Személy szerint Én csak akkor lennék kontroller, ha már az adott munkahelyen/szakmai területen lenne elég munka/szakmai tapasztalatom. Így tudnám, hogy 100%-osan tudnám elvégezni a munkámat, felügyelni másokra és ellenőrizni a munkafolyamatokat.
süti beállítások módosítása