HTML

Vállgazd Blog

A Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének vitablogja.

Játékszabályok

Hogyan értékeljük a hallgatók hozzászólásait? Mire adunk pontot? Itt mindenki megtudhatja.

Friss topikok

  • leányvállalat: A Diákhitel elsősorban azoknak hasznos, akik semmilyen más forrásból nem tudnák finanszírozni tanu... (2013.12.03. 13:45) Pénzügy 1. kérdés
  • Herondale: Hitelfelvétel mellett csak végső esetben döntenék. Ebben az esetben a deviza alapú konstrukciót vá... (2013.11.29. 08:58) Pénzügy 2. kérdés
  • sallaiz: Egy fontos dologról ha jól láttam akkor nem írt senki. Ez az e-útdíj. Bár nem a városi logisztikáh... (2013.11.23. 15:05) ÉFM - 1. kérdés
  • Szántó Rúben: Szerintem ezt nem feltétlen igényelné a várásló közösség, csak a legtöbb szolgáltató vállalatoknak... (2013.11.22. 12:38) ÉFM - 2. kérdés
  • sallaiz: Hátránya még, hogy a hallgatók túl sok információhoz juthatnak hozzá, egyre nehezebb kiszűrni a re... (2013.11.16. 00:47) Információ - 2. kérdés

Linkblog

Tudás és információ 2. kérdés 2009

2009.11.16. 12:01 palfiildi

 

Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának?

Kedves Blogolók!

 A távmunka – illetve tágabb értelemben a flexibilis munkavégzés – sokak szerint a munkaerőpiac egyik kulcstényezője lesz a következő években, évtizedekben. Magyarországon ugyanakkor ez a forma nagyon kevéssé elterjedt; 1-2%-ra becsülik a távmunkások arányát (egy meglehetősen régi, 2004-es felmérés 50,000-re becsülte a távmunkások számát hazánkban). A hozzászólásokból meglehetősen jól kirajzolódnak a távmunka előnyei. A vállalatok spórolhatnak az irodai infrastruktúrán, nem vagy csak kisebb irodát kell fenntartaniuk, ezáltal költséget takaríthatnak meg. A részmunkaidőben vagy kötetlen munkaidőben dolgozók számára praktikus lehet, hogy lényegében saját maguk oszthatják be munkaidejüket. A rugalmasabb munkaidő-beosztás révén pedig a nemzetközi statisztikák szerint 20-30 százalékkal lehet hatékonyabb a munkavégzés. A távmunka melletti érv lehet a munkaadók számára az is, hogy a távmunkások kevesebbet hiányoznak, a kimutatások szerint évente átlagosan 1-2 nappal kevesebb betegszabadságot vesznek ki.

 
A távmunkának azonban nemcsak a munkavállaló vagy a munkaadó számára lehet pozitív hatása, hanem a társadalom számára is. A távmunka a GYES-en, GYED-en lévők számára lehetőséget nyújthat arra, hogy visszakapcsolódjanak a munka világába. Ugyanilyen módon a megváltozott munkaképességű emberek számára is lehetőségeket teremthet ez a munkavégzési forma. Megoldást nyújthat az ingázás problémájára is – valószínűleg társadalmi és környezetvédelmi szempontból is előnyösebb lenne, ha az emberek inkább lakóhelyük közelében vállalnának munkát, illetve ha ez nem lehetséges, akkor távolról, az interneten keresztül végezzék munkájukat. Az ingázás ugyanis általában nagymértékű környezetterhelést is jelent egyben (elég, ha csak Budapest példájára gondolunk – 2001 és 2007 között a közúti forgalom 35%-kal növekedett a budapesti agglomerációban, több mint 300,000 ember ingázik naponta a fővárosba, többségük személygépkocsival). Magyarországon a foglalkoztatás szintje nemzetközi mércével mérve rendkívül alacsony, ezen mindenképpen javíthatna a távmunka elterjedésének növekedése (erről részletesebben lásd a Magyar Távmunka Szövetség honlapját: www.tavmunka.org).
 
Legnagyobb negatívumként a hozzászólók az egységes szervezeti kultúra kialakulásának a hiányát jelölték meg, bár volt, aki nem feltétlenül értett egyet abban, hogy a vállalati kultúra feltétlenül szükséges lenne a fogyasztói értékteremtéshez. Többen megjegyezték, hogy a távmunka elszemélyteleníti a munkavégzést, nem alakulnak ki emberi kapcsolatok a munkatársak között. Utóbbit természeten nem lehet kizárólag a távmunka számlájára írni, a világban általánosságban megfigyelhető a közösségek atomizálódása, az egyének elidegenedése pedig globális jelenséggé válik. A távmunka természetesen nem csodaszer, nem alkalmazható minden iparágban, ahogy arra többen rávilágítottak – a távfodrászat, a távépítés valószínűleg még sokáig csak sci-fibe illő szakmák lesznek, hiszen bizonyos termelő és szolgáltatató szakmák megkövetelik a teljesítés konkrét helyén történő személyes közreműködést (azonban korántsem olyan mértékben, mintahogyan elsőre gondolnánk: egy felmérés szerint a munkavállalók 83 százaléka úgy vélekedett, hogy jelenlegi munkáját távmunkában is el tudná látni). Végezetül megjegyezném, hogy a vitában nem merült fel a távmunka egyik nagyon fontos aspektusa, amely egyesek szerint a távmunka elterjedésének egyik legnagyobb gátját jelenti: ez pedig a munkavégzés kontrolljának, illetve a minőségellenőrzésnek a problémája. Ennek megoldása nélkül ugyanis a munkaadók aligha szánják rá magukat a távmunka bevezetésére a vállalatuknál.
Szántó Richárd

 

15 komment

Címkék: tudas informacio

A bejegyzés trackback címe:

https://vallgazd.blog.hu/api/trackback/id/tr831528701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matthew7 2009.11.16. 17:01:00

Érdekes téma, ami manapság egyre több embert érint...
Azt hiszem beláthatjuk, hogy nem minden munka végezhető otthonról, csak az internet használatával. Sok olyan munka van, amihez fizikailag meg kell jelenni az adott munkahelyen. De most nem is ezekről van szó.
Mindenképpen vannak egyes távmunkáknak előnyei. Nem régen olvastam a Heti Válaszban egy rövid cikket, ami egy céget mutatott be, aki szinte csak távmunkában alkalmazza a dolgozóit. Ez egy cég, amely egyes vállalatok vevőszolgáltatási tevékenységét látja. Azaz, a megbízó vállalatnak nem kell a vevőszolgálattal közvetlenül foglalkoznia. Ebben az esetben a cégnek nincs is külön irodája, hiszen az összes dolgozója otthon vagy akárhol máshol dolgozik. Nincs másra szüksége csak egy megfelelő internetkapcsolatra.
A távmunkának nagy előnyei lehetnek a kismamák számára is. Rengeteg kismama, aki még GYES.en van, szívesen dolgozna, vagy anyagi lehetőségei megkövetelnék, hogy dolgozzon. Sok vállalat nem szívesen foglalkoztat kismamákat. Egy olyan cég, aki távmunkaerőt alkalmaz, könnyebben tud kismamákat, részmunkaidőben alkalmazni. Véleményem szerint, ha ezt központilag jobban kiépítenék, akkor valamelyest megoldódna a kismamák munkavállalási problémái.
Természetesen a távmunkának vannak negatívumai. Nem tud kialakulni egy olyan társaság, ami egy klasszikus vállalatnál kialakulhat, hiszen fizikailag nem, vagy csak keveset, érintkeznek a munkatársak. Csapatmunka is nehezebben valósítható meg, bár ennek ellenpéldáját ma láthattuk előadáson a videóban.

boseg 2009.11.16. 17:41:59

Véleményem szerint, ez a fajta foglalkoztatás rendkívül hasznos, hisz mozgáskorlátozott emberek számára is keresetet nyújthat. Gondoljunk csak bele mekkora nehézséget jelent egy mozgáskorlátozott ember számára mindennap bemenni a munkahelyre. Kevesüknek van állandó segítsége és megfelelő autója az utazáshoz. A tömegközlekedés akadálymentesítése pedig még von maga után kifogásolni való dolgokat.
Az internetes foglalkoztatás azért is jó mert, nincs időhöz kötve, hogy mikor kell dolgozni, csak egy leadási határidő. Részmunka idős munkaként is tökéletes, hisz ha valaki profi az adott területen akkor rövid idő alatt tudja elvégezni a munkát, kelemes otthoni környezetben, ami ugyancsak egy nem elhanyagolható szempont.

1885_bm 2009.11.16. 21:31:12

Véleményem szerint az otthoni távmunka elterjedése abszolút szükségszerű folyamat. Könnyű belátni, hogy a technikai fejlődéssel párhuzamosan jelentős mennyiségű emberi munkaerő szabadul, ahogy egyre több mindent gépek végeznek el helyettünk, kiváltképp az adminisztratív szektorban. A felszabadult munkaerő pedig jellemzően a fogyasztók megszerzésével és megtartásával foglalkozó munkakörökbe csúsznak át, a fogyasztói igény pedig jellegénél fogva minél decentralizáltabb, minél emberközpontúbb szolgáltatást vár el, amelyhez a céges kötöttségektől, a fogyasztó szempontjából fölösleges vállalati kultúrától "megszabadult" otthoni távmunka remek alapot kínál. További pozitív tulajdonsága, ahogy előttem is említették, bizonyos hátrányos helyzetű társadalmi csoportok visszakapcsolása a dolgozók közé (mozgásképtelenek, kismamák, stb.), ennélfogva családcentrikus. Jellemzően nem igényel állandó lekötöttséget (mint ahogyan egy "átlagos vállalatnál" sem kell feltétlenül megállás nélkül dolgozni), így akár, ha nem megerőltető, egy másik távmunkát is el lehet vállalni, amit egy "átlagos" vállalatnál a fizikai kötöttség miatt nem lehet megtenni.
Persze semmi sem tökéletes. A vállalati kultúrától való elszakadás megfelelő önfegyelmezési készség nélkül a munka minőségének romlásával jár, amely hosszútávon a munka megszűnését jelenti. Ezért a távmunka esetében a motivációs tényező kulcsfontosságú, azaz, hogy amiért én elvállalok egy otthoni munkát, megéri-e az erőbefektetést amit a felülről jövő állandó kontroll pótlása miatt teszek. Az pedig teljesen változó egyénenként, hogy ki mennyire igényli a személyes kapcsolatok számát és intenzitását, így vélhetően akinek a személyisége nem "passzol" az egyedüli munkavégzéshez, az minden bizonnyal vissza fog találni, a hagyományos vállalati munka világába.

Eriel 2009.11.16. 22:29:51

Az internetes távmunka hátránya, hogy nem tanul meg az ember személyes kapcsolatokat építeni. Nem tanulja meg, hogy milyen valakivel együtt dolgozni személyesen és, így nem tanuljuk meg felismerni azokat a jeleket (értem ez alatt a mimikai jeleket, vagy hirtelen mozdulatokat stb.) amikből a másik következő lépésére, vagy ki nem mondott véleményére következtethetünk.
De mégis óriási pozitívuma, hogy például egy "Karrierista anyának" nem feltétlenül kell a választás útjára lépni. Nem azt mondom, hogy amint a kórházból hazaér a babával visszaálljon a munkába, de mégsem kell annyira úgy éreznie, hogy feláldozza a karriert egy gyerekvállalással, hanem csak egy rövid idő marad ki neki. Továbbá nem kell bébiszittert fogadni vagy olyan hamar bölcsődébe küldeni a gyereket. Összeegyeztethető a kettő.

Liana5 2009.11.16. 22:31:58

Az Internet révén otthon is végezhető munka sok előnyt hordoz magában. A technikai fejlődés nyújtotta lehetőségek által a munkavállaló időt spórolhat, és az adott céghez való mindennapi utazást is elkerülheti. A távmunka azoknak nyújt nagy előnyt, akik vidéken laknak, és túl nagy energiát igényelne az, ha folyamatosan ingázniuk kellene. Ráadásul saját maguk alakíthatják ki rugalmas időbeosztásukat, így kevésbé lesznek fáradtak, feszültek, sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni. A családjuk sem panaszkodik amiatt, hogy az adott egyén túl sok időt tölt a cégnél, és még hétvégén sem tud maximális figyelmet fordítani szeretteire. A munkaadó részéről pedig a költségek csökkentése jelenti a távmunka melletti érvet. A bérleti díjat nem kell kifizetniük, az irodák berendezése, perifériák, feladatok elvégzéséhez szükséges eszközök beszerzése nem okoz többé problémát. A távmunkát végző személy saját maga gondoskodik e termékek beszerzéséről. Az otthonról végzett munka azonban hátrányokkal is jár. A munkavállaló elszigeteltté válhat, megszűnik a kollégákkal, munkaadóval való a személyes kapcsolattartás, kommunikációs képessége már csak az Internet révén elérhető virtuális világra terjed ki nagyrészt, ami akár depresszióhoz is vezethet. A kollégákkal való csoportos munkavégzés, a tréningek, és a vállalati kultúra megismerése mind kimarad, pedig az egyéni tudás szervezeti tudássá alakításához mindenképpen szükség lenne erre.

lalikirály 2009.11.16. 22:47:05

A távmunka igazából azoknak rendkívül hasznos, akik valamilyen külső oknál fogva csak nehézségek árán tudnak munkába állni (pl.: mint fentebb említették, mozgáskorlátozottak, GYES-en, GYED-en lévő anyukák). Nyilvánvaló az is, hogy a távmunkát nem lehet mindenhol alkalmazni: építőiparban például elég érdekes lenne...( a kőműves otthon megépíti a falat és elküldi??? :)) A távmunkánál elsődlegesen azt emelném ki, hogy egy elég friss ,,találmány", alapvető feltétele a szélessávú internet és alapszintű számítógépes ismeretek. A vállalat számára a legfontosabb előny az, hogy nem kell munkahelyet fenntartani, amivel jelentős összeget képes megtakarítani - ezt az összeget akár fizetésemelésre is fordíthatja. A munkavállalóknak nem kell bejárniuk munkahelyre, saját maguk döntik el, hogyan osztják be mindennapjaikat. Hátrány a vállalat szempontjából az, hogy csökken az ellenőrző képessége: kisebb befolyással van így az ott dolgozókra. A munkavállalóknál megszűnnek a társas kapcsolatok, a munka összefolyik a szabadidővel. Továbbá nem mindenki képes távmunkára, vannak emberek, akik képtelenek önállóan dolgozni, szükségük van gyakori noszogatásra.

Összességében úgy gondolom, hogy hasznos, mivel olyan rétegeket is képes a munka világába visszahozni, akik korábban sikertelenül próbálkoztak a munkába állással.

lacika ` 2009.11.17. 12:25:51

Rengeteg tényezőt megemlítettetek a távmunkával kapcsolatban .. úgy pozitívumokat, mint negatívumokat ..

Azzal egyetértek, hogy a távmunkának vannak pozitív, illetve negatív hatásai egyaránt. Viszont úgy gondolom, hogy manapság nagyon kevés a pozitív hatás a negatívval szemben.

Elsősorban azt érdemes megvizsgálni, hogy az embereknek milyen típusú távmunkára van lehetőségük. Matthew7 említette, hogy nehezen valósítható meg csapatmunka távmunka esetén, majd ellenpéldának hozta a tegnapi előadáson látott videót. Az a videó véleményem szerint inkább tekinthető reklámnak, mint egy távmunkát prezentáló kisfilmnek. Összességében az volt a mondanivalója, hogy a CISCO hálózati termékeivel milyen könnyedén elérhetőek vagyunk a világ minden pontján. A videóban látott eszközök, valamint a kapcsolatteremtés költségei azonban javarészt nem illenek bele egy Mo.-n működő vállalat költségvetésébe, ergo ilyen szintű rövidtávú összeműködés (távmunka) egy átlagvállalatnál nem valósítható meg, illetve szerintem nem is indokolt. Sokkal inkább jellemző a már említett hosszú távú (táv)munkák elvégzése, amelyeket bizonyos határidőhöz kötnek a megbízók. Ezek a munkák tényleg jelenthetnek segítséget a kismamák vagy a mozgáskorlátozottak számára. Azonban ezen munkák többsége is követel bizonyos előképzettséget, illetve ez a típusú távmunka sem elterjedt kellő mértékben ( elsősorban az informatikára jellemző). Ez pedig probléma lehet a távmunka esetében, ugyanis a vállalatok ebben az esetben nem foglalkoznak a dolgozók képesítésével (legalábbis nagyon kevés esetben), inkább csak elvárásaik vannak. Nem is beszélve az általában gyenge biztonsági érzetről, amely a munkavállalókat jellemzi. Nem ismerik személyesen főnöküket, munkatársaikat, ezáltal kiszolgáltatottnak érezhetik magukat, talán joggal. Említettétek, hogy valaki eredményesebb munkát képes végezni, ha ő maga osztja be a munkára szánt idejét. Szerintem ez több szempontból sem helyes megállapítás. Valaki akkor lehet eredményesebb, ha kevesebb idő alatt vagy magasabb minőségben képes elvégezni a munkát. Mivel azonban a távmunkák többségét bizonyos határidőre kell elvégezni, így az embereknek nem érdekük hamarabb végezni vele, illetve valószínűleg nem fognak magasabb minőségre sem törekedni, ugyanis bérüket nem ezen tényezők függvényében kapják.

A távmunka tehát hasznos lehet, ha megvannak a megfelelő feltételek hozzá. Az olyan jellegű problémákat, illetve hiányosságokat, mint a személyes kontroll vagy a hatékonyság azonban nehéz feladat lesz kijavítani.

ChrisNorberto 2009.11.17. 16:06:30

Csatlakozva az előttem szólókhoz, úgy gondolom, hogy az internetes távmunka olyan embereknek lett kitalálva, akik rajtuk kívülálló okok miatt nem tudnak egy adott munkahelyre bejárni és minden nap kötött munkaidőben dolgozni. Tehát ezzel időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg. Továbbá hasznos lehet azok számára, akik egy főállásal is rendelkeznek valamint a távmunkát mellékállásként folytatják. Az ilyne típusú munkának hátránya lehet viszont, hogy az illető nem tanul meg csapatban dolgozni, ami a későbbi munkavállalás során (nem távmunka) hátrányt jelenthet, hiszen manapság minden hirdetésben megtalálhatjuk, hogy "csapatjátékosokat keresünk". Az internetes munka viszont nem teszi lehetővé az alkalmazkodás képeségének kialakulását.
Más részről úgy gondolom, hogy ha az ember ilyen internetes távmunka végzése mellett dönt nagyon fontos, hogy ne vállajon el bármilyen internetes hirdetésben felkínált lehetőséget. Számtalan olyan esetről hallottunk már, amikor bizonyos regisztrációs előleg fejében kezdhetnénk el munkánkat, ám a pénz utalása után semmi sem történik. Tehát ezzel nagyon óvatosan kell bánni.
Mindazonáltal, aki ügyesen csinálja ezt a munkát az nagyon sok olyan tevékenységet csinálhat, amit egy kötött munkaidőben dolgozó ember nem tehet meg. Legyen szó akár a családról, akár a kikapcsolódásról.

Lucky Strike 2009.11.18. 19:08:10

Hasonlóan az előttem szólókhoz, a távmunka szerintem is az intergrálást teszi lehetővé, lehetőséget ad azoknak, akik nem tudnak bejárni a munkahelyükre valamilyen oknál fogva. Vagy mégsem?

Az eurochild nevű brüsszeli székhelyű szervezet jelenlegi titkára Maurizio vak, számára nyilvánvalóan az élőbeszéd a legfontosabb, de szerintem a hasonló napi kapcsolat a többi, esetleg fogyatékkal élő ember számára is fontos. Amire ki szeretnék lyukadni az az, hogy az otthoni munka opcionális választás kell, hogy maradjon, hiszen egy kismamának lehet, hogy egyszerre praktikus és kifizetődő, de egy mozgássérült embernek pedig habár praktikus is, talán mégis inkább közösségbe vágyik. Egy humán erőforrásra sokat adó cégnek pedig ezt az aspektust is figyelembe kell vennie. Oldja meg például az utaztatást például. Ezzel a CSR nő hatalmas mértékben, és kialakulhat egy a mozgássérülteket intergráló trend, amely jelentősen segítené a javarészt diszkriminálva lévő embereket.

A távmunka előnye egyértelműen az irodafenntartás és a különböző facilitások nélkülözésének a képessége. A különböző low-cost légitársaságok kvázi távmunkát alkalmazva oldják meg az egész ügyfélszolgálatot, kevés embert alkalmazva. Ám azt a munkát lehet csak kiszervezni távmunkává, amely nem követel szigorú kontrollt, illetve napi kapcsolatot. Távmunka hatékonyságát nem lehet ellenőrizni, és ez bizonytalanná teszi a projektben résztvevőket. A vállalatok kockázatot vállalnak azzal ,hogy távmunkában alkalmaznak embereket, hiszen ezzel felvállalják az egymás-nem-ismeréséből adódó konfliktusokat.

Olyan munkát, vagy céget, amelyet páran (netán egyedül) vezetnek illetve alkotnak könnyű és kontrollálható távmunka által vezetni, de egy nagyvállalat csak oylan részfeladatot kellene szerintem, hogy kiadjon távmunkának, amelyek rövidtávon nem nagy jelentőségűek, nem hordoznak kockázatot. Hosszú távú, könyvelési feladatokra, ahol a nem élő kapcsolatteremtésből fakadó nehézségek nem számítanak, végezhetők otthonról.

grapefruits 2009.11.19. 13:41:27

Az előttem szólókkal teljes mértékben egyet értek.
Előnyei közé tartozik a megtakarítás: a cég költségeit csökkenti, környezetkímélőbb, nincsenek határidők és munkaidő, a munkavégzés tehát kötetlen.
Megköveteli viszont a rendszerességet, (ha nem tudjuk megfelelően rendszerezni munkánkat, ez az állásfajta hátrányt is jelenthet számunkra) valamint az internethez való hozzáértést.
Hátrányai közé tartozik az elszigetelődés. Az egészségere is káros lehet a folytonos számítógép előtt ülés, ki nem mozdulás otthonunkból.
Bizonyos állások megkövetelik a személyes kapcsolattartást, valamint a fizikai munkáknál ez a munkafajta nem lehetséges.

Cerisé 2009.11.19. 21:23:50

Persze nagy pozitívum, hogy olyanok is munkába állhatnak így, akiknek enélkül nem lenne rá lehetőségük. De hosszú távon csak akkor van értelme a távmunkának, ha nem veszik el a munka két alapvető funkciója: hasznos és élvezhető kell legyen.

Már többen említettétek, milyen tevékenységeket éri meg "hazaszervezni", illetve melyek esetében túl nagy a kockázat.

A másik kritérium szubjektívebb: a "homesourcing" nem igazán jó választás azoknak, akik személyiségük szerint társasági lények. Azoknak, akik nem szívesen mennek emberek közé inkább kedvez ez a lehetőség.

Tehát általában a távmunkának nincsenek előnyei és hátrányai: ezek főleg konkrét, adott tevékenységekkel és emberi tulajdonságokkal kapcsolatban vizsgálhatók.

balazs24 2009.11.19. 23:18:29

távmunka otthonról...Édesanyám azért csinálja, mert mikor 3 éve a GYES-ről visszament dolgozni, az első adandó leépítéskor ő is lapátra került. Egy év múlva visszavették, de csak otthoni bedolgozás keretében. Valóban egyetértek Marcival abban az értelemben, hogy ez a fajta megoldás családcentrikus, azonban nehéz helyzetet is okozhat: mit csináljon előbb az ember, kiváltképp ha nő, és otthon van a 3 éves kishúgommal: takarítson, főzzön, a kicsivel foglalkozzon vagy a munkahelyi feladatait végezze. ez tehát több mint egyemberes felelősséggel jár, aki belevág, jól gondolja át, mit vállal. Ráadásul (nem tudom, hogy ez máshol is így van-e) de Édesanyám a korábbi fizetésének csupán 40%-át kapja... de ha máshol nem így működik, akkor talán mégis több a pozitívum ebben mint a negatívum.

nagy eszaki ember 2009.11.20. 17:39:13

Nem tudom említettétek-e, de a távmunka a környezetvédelem szempontjából is nagyon hasznos, hiszen nincsen rengeteg nyomtatott dokumentum és ezáltal csökken a papírfelhasználás. Illetve a megtakarított utazás is elég jelentősen kíméli a környezetet, amellett hogy a pénztárcát is.

matthew7 2009.11.22. 21:53:46

Rengeteg minden felvetődött a kommenteket olvasva. Szerintem erről a témáról rengeteget lehetne beszélni, de igazságot kötve hiszem, hogy lehetne tenni. Azt hiszem balazs24 hozzászólása nagyon hasznos és informatív volt. Az egyértelműen kiderül, hogy nem csak jó oldala van a távmunkának. Szerintem nem lehet minden munkát úgymond "hazaszervezni", és ez nem is lenne jó sok szempontól. Kétségtelen, ez a jelenség egyre gyakoribb lesz.

Milachka 2009.11.29. 17:41:21

Itt nem arról van szó, hogy minden munkát "fogom és hazaviszem" formára kéne redukálni, hanem arról, hogy nyílván vannak olyan munkák, amiket otthonról is meg lehet csinálni, és olyan emberek, akik csak így tudnának munkát vállalni. Vannak persze ennek is előnyei és hátrányai. Előnyök között van nagyrészt az, hogy nem kell ingáznia a munkavállalónak, benzint vagy esetleg bérletpénzt spórol, nem fog gyorsétteremben enni, hanem otthon főz és így egészségesebb életet élhet, ő osztja be az idejét, több ideje marad esetleg sportolásra, szabadidős tevékenységekre. Ha vidéken él nem kell beutaznia a munkahelyére, illetve ezáltal vidékieket is tudnak többet alkalmazni, ezzel spórolhatnak költségeket, illetve a rezsi költségeit is meg kell fizetnie a munkáltatónak, esetleg gyerek mellett is tud dolgozni. Vannak persze hátrányok is, az állandó otthonülés, nem mozdul ki sehova az ember, elzárja magát a külvilágtól, internetfüggő lesz, akármilyen kérdése van, az internethez fordul azonnal, emberi kapcsolatai megromlanak, nem ad magára…esetleg otthon munka helyett mással foglalkozhat, nincs segitsége a munkához, ha kérdése van nem mindig tud kihez fordulni. Munkahelyi közösségbe nem kerül be ( ami nem mindig hátrány), nincs meghatározott munkaidő, nehezebb koncentrálni a munkára.
De a kisgyerekes családanyáknak és mozgáskorlátozottaknak mindenképpen előnyös az otthon számítógépről végezhető munka.
süti beállítások módosítása